Brexit är en sorglig historia

16.01.2019 kl. 15:48
Det brittiska parlamentet röstade igår kväll mot avtalet som förhandlats fram mellan EU och Storbritannien. Situationen riskerar nu bli verkligt besvärlig efter den 29.3 när utträdet ska ske.

– Hela brexit-kapitlet är tråkigt, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson. – Att så här stora beslut fattas med minimal marginal i en folkomröstning där sanningen inte stod högt i kurs är sorgligt.


Det är illa nog att Storbritannien lämnar EU – men att man väljer att förkasta avtalet som reglerar utträdet är ännu mer utmanande.

– Många britter i Finland och finländare i Storbritannien undrar nu vad som kommer att hända. Finland ska förstås inte göra det svårt för britter som bor här, eller komplicera saker i onödan för de företag som är beroende av handel med Storbritannien säger Henriksson. – Vi ska ändå komma ihåg att det är britterna som valt att lämna EU, vi hade förstås gärna sett att man stannade kvar.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00