Hög elskatt skrämmer bort datacentraler

19.12.2018 kl. 10:55
Den höga elskatten har blivit ett hinder för etableringen av datacentraler i Finland. Datacentralerna är grunden för digitaliseringsutvecklingen. Det insåg man i Sverige som förra året sänkte sin energiskatt för datacentraler till minimi-EU-nivå.

Det här leder till att Finland spelas ut när det gäller nya etableringar, framhåller riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP).


– Sveriges beslut att sänka skatten var strategiskt i syfte att locka etableringar av datacentraler. Nu kan vi konstatera att Sverige och de övriga nordiska länderna med lägre skattesats har lyckats. Det finns på olika håll intresse och beredskap att ta emot datacentraler, men de kommer inte hit på grund av den höga skatten, säger Blomqvist.

Han träffade på tisdag representanter datacentralerna Hanko Data från Hangö och North Shore från Jakobstad. De har räknat ut att elskatten för medelstora datacentraler är hela 57 gånger högre i Finland än i Sverige.

– Det är konkurrensmässigt en helt ohållbar situation. Vi måste spela med ungefär samma villkor som våra grannländer, vilket här betyder att vi borde göra något åt elskatten. Finland behöver igen bli intressant för nyetableringar i denna framtidsbransch, säger Blomqvist
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00