De mindre sjukhusen måste få operera igen

19.10.2018 kl. 18:57
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson är besviken att riksdagens social- och hälsovårdsutskott i dag valde att inte ge de mindre sjukhusen rätten att utföra dagkirurgiska operationer.

– Regeringen har under Centerpartiets ledning nedmonterat vårt sjukhusnätverk. Avstånden till närmaste operationssjukhus har ökat för väldigt många patienter. De kommer oroväckande respons från de mindre sjukhusen, vars verksamhetsförutsättningar försämrats av regeringspartierna, säger Anna-Maja Henriksson.

Henriksson påminner att regeringen drivit igenom en lag som centraliserat all dagkirurgi till centralsjukhusen, med undantag av vissa mindre sjukhus inom ett universitetssjukhusområde. De mindre sjukhusen nedmonteras genom att man fråntagit dem rätten att göra operationer som kräver nedsövning. Vid mindre sjukhus, de tidigare kretssjukhusen, får man bara göra operationer
som kan utföras med lokalbedövning.

– De mindre sjukhusen borde ha rätt att utföra dagkirurgiska operationer. Ur patientsäkerhetssynvinkel vore det viktigt att det skulle finnas tillgång till en specialistläkare inom anestesiologi vid också de mindre sjukhusen. Det skulle nu i samband med vårdreformens behandling i utskottet ha funnits möjlighet att korrigera den skada som regeringen förorsakat. Jag är besviken att man inte majoriteten ville använda den möjligheten.

Henriksson lämnade i september 2017 in en lagmotion för att åtgärda ärendet. Motionen är undertecknad av riksdagsledamöter från flera olika partier, också ur regeringsleden. SFP:s medlem i riksdagens social- och hälsovårdsutskott Veronica Rehn-Kivi föreslog idag i utskottet att lagstiftningen skulle ändras i enlighet med innehållet i Henrikssons lagmotion. Förslaget fick inte majoritet.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25