Riksdagens vänskapsgrupp till Åland grundad och konstituerad

13.11.2018 kl. 16:56
Idag ordnades det första mötet för riksdagens nya vänskapsgrupp till Åland
Gruppen konstituerades med 18 riksdagsledamöter som medlemmar. På mötet beslöt man också att riksdagens tjänstemän får ansluta sig till gruppen och delta i det program som vänskapsgruppen ordnar eftersom tjänstemännen också är centrala för Åland.

På det konstituerade mötet valdes Mats Löfström till ordförande med Kari Kulmala som vice ordförande. Riksdagens talman Paula Risikko var gruppens första gästtalare som programpunkt. Risikko informerade om hennes officiella två-dagars besök till Åland för en månad sedan. Risikko avslutade hennes anförande med att konstatera att programmet på Åland som ordnades för henne får högsta betyg, 10+.

Det konstituerade mötet drog upp riktlinjer för gruppens arbete och konstaterade att målsättningen för nästa riksdagsperiod för gruppen ska vara att samtliga riksdagsledamöter och ministrar ska besöka Åland minst en gång under perioden. Enligt Löfströms statistik har mellan 70 och 80 ledamöter denna valperiod besökt Åland, vilket är en god grund att bygga vidare på. Vänskapsgruppen vill också gärna se tjänstemannautbyten i förvaltningarna för att bygga Ålandskunskap i förvaltningen.

-    Den här gruppen blir ett bra stöd i mitt dagliga arbete för Åland i riksdagen och gör att det blir lättare att bygga bredare Ålandskunskap samt att gruppen kan fungera som en ytterligare inofficiell kontaktyta till Åland. De flesta riksdagsledamöter kommer i kontakt med Ålandsfrågor, men oftast bara via sitt utskottsarbete. Vänskapsgruppen kan här bidra med mer övergripande kunskap och skapa sammanhang då utskottsarbetet ofta är väldigt ämnesfokuserat, säger Mats Löfström.

De riksdagsledamöter som hittills anslutit sig till vänskapsgruppen är förutom Löfström i alfabetisk ordning: Anders Adlercreutz, Olavi Ala-Nissilä, Thomas Blomqvist, Maarit Feldt-Ranta, Anna-Maja Henriksson, Ilkka Kantola, Kari Kulmala, Eero Lehti, Markus Lohi, Krista Mikkonen, Mats Nylund, Päivi Räsänen, Paula Risikko, Saara-Sofia Sirén, Mari-Leena Talvitie, Ville Tavio och Peter Östman.

-    Det är knappt två veckor sedan kallelsen till gruppen gick ut, och i riksdagen finns många Ålandsvänner. Jag är säker på att gruppens storlek kommer fortsätta växa, säger Mats Löfström.

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17