Regeringen borde skämmas

18.10.2018 kl. 10:49
Riksdagsledamot Henriksson anser att det är tydligt att de österbottniska patienternas rättigheter inte väger tungt för regeringen.
Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henrikssonär bestört över att regeringspartierna i dag röstade ner förslaget om omfattande jour för Vasa centralsjukhus  i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Enligt Henriksson är det tydligt att de österbottniska patienternas rättigheter inte väger tungt för regeringen.
 
- Regeringspartierna borde skämmas. Beslutet om Vasa centralsjukhus görs samtidigt som Europarådet ger Finland bakläxa för att de svenskspråkiga patienternas rättigheter inte förverkligas i praktiken. Rätten att få vård på svenska är uppenbarligen inte viktig för regeringen. Det är skamligt, säger Anna-Maja Henriksson.
 
- All fakta talar för att Vasa centralsjukhus borde få omfattande jour. Regeringspartierna väljer att ignorera detta. Det är ett tecken på mycket rå maktpolitik från regeringens sida. Det visar också att Centern, Samlingspartiet och De blå struntar i Österbotten. Vi i SFP kommer att göra allt vi kan för att Vasa centralsjukhus ska få omfattande jour efter nästa riksdagsval.
 
SFP:s riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi gjorde ett ändringsförslag i riksdagens social- och hälsovårdsutskott om att Vasa centralsjukhus ska få full dygnet runt-jour. Regeringspartierna röstade ner Rehn-Kivis ändringsförslag på torsdagsmorgonen.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30