SFP vill satsa på barnfamiljerna och kräver omedelbart ett stödpaket för jordbruket

27.08.2018 kl. 10:28

Partiordförande Anna-Maja Henriksson vill se en mer barnvänlig politik i Finland. Det underströk hon i sitt öppningsinlägg på Svenska riksdagsgruppens sommarmöte i Helsingfors på måndagen.

 

– Det finns ett akut behov av en familjepolitisk helhetsreform som har en positiv inverkan på barnfamiljernas vardag. Det behövs konkreta satsningar, inte tomma ord, säger Henriksson.

 

– SFP har i flera år framhållit att familjepolitiken behöver förnyas. Många partier talar också nu för en reform, men jag önskar att fler partier skulle vara mer progressiva och våga föreslå förbättringar trots att det kan krävas ekonomiska insatser i början.

 

I fråga om familjepolitiken väntar sig SFP inte mycket av den sittande regeringen, som i brist på handlingskraft rullat bollen till följande regering. Däremot förväntar sig riksdagsgruppen konkreta beslut från regeringens budgetmangling, som startar i morgon, vad gäller jordbrukskrisen, klimatpolitiken och utbildningen.

 

– Regeringen ska veta att ett krispaket för jordbruket bara är första hjälp efter den extremt torra sommaren. Vi måste lösa lönsamheten på sikt. Finansministeriets förslag till statsbudget bjuder tyvärr inte på några glädjeämnen. Regeringen måste komma med ett bättre förslag. Gårdarna har inte råd att vänta, sade riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist då han inledde sommarmötet.

 

Henriksson efterlyste en mer ansvarsfull klimatpolitik och underströk att inget parti kan lägga beslag på klimatpolitiken.

 

– Många av oss har under sommaren konkret fått känna vad den globala uppvärmningen kan ha för konsekvenser. Att vi inte kan simma i vårt hav på grund av alger eller att böndernas skördar torkar bort är direkt tragiskt. Klimatpolitiken är allas vår angelägenhet, precis som utbildningen och vården, säger hon.

 

Både Henriksson och Blomqvist betonade i sina öppningsanföranden utbildningens och kunskapens betydelse för att lösa dagens samhällsproblem.

 

– För att dra nyttan av det förbättrade ekonomiska läget och den förbättrade sysselsättningen måste regeringen i sin budgetmangling tänka om. Tilläggssatsningarna på forskning, utbildning och innovationer är för blygsamma, säger Blomqvist.

 

Riksdagsgruppen kommer under sitt sommarmöte att godkänna ett utbildningspolitiskt program.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00