Nylander och Strand: Förbättrade möjligheter till skyddsjakt på skarv måste påskyndas

21.06.2018 kl. 11:16
Riksdagens jordbruksutskott anser att skyddsjakt på vitkindad gås och skarv ska kunna bedrivas inom ramen för naturvårdslagen.

Utskottet anser att en reglering om det här bör genomföras snarast möjligt. Det här tillägget kom i utskottet i samband med behandlingen av ett lagförslag om att kajan inte längre ska vara en fridlyst fågel.

 

− Skarven orsakar stor skada vid våra kuster och den tär på yrkesfiskarnas fångster. Dessutom förstör den träd och annan växtlighet på de holmar där den häckar. Nu är det hög tid att regleringen om skyddsjakt av skarven underlättas så att den kan genomföras på ett effektivt sätt, sade riksdagsledamot Mikaela Nylander i debatten om jaktlagen i riksdagen.

 

Nylander påpekade också att skyddsjakt redan nu skulle vara möjligt, men att behandlingstiderna hos myndigheterna har varit oskäligt långa. Hon nämnde att det till exempel tog 18 månader för Närpes-Kaskö fiskeområde att få sitt ärende behandlat av NTM-centralen.

 

− För att råda bot på skarvproblemen förutsätter jag att vi får en ändring i skarvens skyddsstatus så snart som möjligt och att regeringen nu visar samma entusiasm vad gäller skarven som den har visat kajan, sade Nylander.

 

Riksdagskollegan Joakim Strand är inne på samma linje.

 

− Det är mycket bra att jord- och skogsbruksutskottet i sitt betänkande också lyfter fram att det anser att skyddsjakt på vitkindad gås och i synnerhet skarv ska kunna bedrivas inom ramen för naturvårdslagen, sade Strand i riksdagsdebatten.

 

Utskottet konstaterar också att en reglering av det här behöver genomföras snarast möjligt. Skarven har uppnått en gynnsam status i och med att det fanns 136 000 individer redan år 2016. Det borde underlätta tillstånd för skyddsjakt.

 

− Jag hoppas verkligen att regeringen så snabbt som möjligt skrider till åtgärder så att bestämmelserna om fridlysning av skarv kan upphävas. Man kan inte nog betona de problem som de här fåglarna, och även säl, innebär för såväl yrkesfiskare som befolkningen längs den österbottniska kusten, sade Strand.

 

− Nu är det hög tid att snabbt åtgärda särskilt skarvproblemet på alla nivåer, avslutade Strand.

Mikaela Nylander och Joakim Strand

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30