Henriksson bekymrad över läget i riksdagen - manar till sans!

21.06.2018 kl. 14:15
Det är med stor bedrövelse jag följt med de senaste svängarna i riksdagen kring oenigheten om social- och hälsovårdsutskottets tidtabell för vårdreformen. Nu behöver man lugna ner sig och hitta tillbaka till ett konstruktivt diskussionsklimat, säger Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott måste få ta den tid utskottet det nu behöver för att höra sakkunniga, med anledning av regeringens svar på grundlagsutskottets utlåtande. I Finland vet alla att juli och augusti är semestermånader. Professorer och andra sakkunniga som ska höras har naturligtvis rätt till semester och behöver tid att sedan förbereda sina utlåtanden.

 

− Man får lätt känslan av att vårt land befinner sig i något slags undantagstillstånd, säger Henriksson. Så är det naturligtvis inte. Att det blir ett sommaruppehåll i riksdagens arbete är fullt naturligt. Riksdagen om någon, ska följa arbetstidslagen, semesterlagen och värna om sina anställdas arbetshälsa. På dessa punkter finns inget utrymme att pruta, påtalar Henriksson.

 

− Tyvärr förefaller det som om statsministerns uttalande om att social-och hälsovårdsutskottets betänkande borde bli färdigt i juli, för att vårdreformen inte ska skjutas upp till 2021, påverkat situationen så att ledamöter i utskottet upplever sig pressade av regeringen. Det är mycket olyckligt, säger Henriksson och manar till sans.

 

− Världen går inte under om inte social-och hälsovårdsutskottet har betänkandet klart i augusti, avslutar Henriksson.

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00