En grundlig utvärdering av asylprocessen behövs

25.05.2018 kl. 13:27
Riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz (SFP) och Pilvi Torsti (SDP) ställde en skriftlig fråga om de asylsökandes försvagade rättsskydd till justitieminister Häkkänen för en månad sedan. Ministerns svar till frågan tillfredsställer dem inte. 

– Svaret är knappt, och många av de problem vi tog upp viftas helt enkelt bort. Det duger inte. Det är uppenbart att vi har problem i asylprocessen. Om oron till och med omfattas av högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Vihervuori är det ingenting man kan negligera. Vi behöver en extern, oberoende utredning av Migrationsverkets verksamhet och processer, säger Adlercreutz.

 

En utredning om rättskyddets kvalitet, omfattning och genomförande för personer som söker internationellt skydd pågår som bäst inom statsrådet. Migrationsverkets verksamhet borde granskas av extern utvärderare, men i stället pågår en granskning inom inrikesministeriet.

 

– Det räcker inte. Problemen är omfattande. Det är fråga om Migrationsverkets egna processer, förfarandet kring rättshjälpen, avvisningarnas förverkligande, bristande kommunikation mellan polis och Migrationsverket och sättet på vilket t.ex. minderåriga barns och tortyroffers rättigheter inte tas i beaktande idag. Det är inte troligt att en egen utredning tar fasta på dessa bekymmer, säger Pilvi Torsti.

 

Inom riksdagen arbetar en grupp ledamöter med representanter för de flesta riksdagspartierna. Gruppen kommer att träffa inrikesminister Mykkänen igen inom kort.

 

 

– Situationen har försämrats i och med de åtgärder regeringen kört igenom. Det ligger nu på ministrarna Mykkänen och Häkkänen att se till att någonting görs. Rättskyddet är inte en trivial sak, säger Torsti och Adlercreutz.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15