Regeringens arbetsmarknadsreformer blev ogjorda

27.04.2018 kl. 10:12
SFP framför misstroende för regeringen:
SFP deltar inte i interpellationen som på fredag morgon lämnas in av SDP, Sannfinländarna, Vänsterförbundet och De Gröna. SFP anser ändå att regeringen har misslyckats med sina arbetsmarknadsreformer och kommer därför att föra fram en egen kläm om misstroende mot regeringen.

- Nödvändiga reformer på arbetsmarknaden blev ogjorda för denna regering. Behovet av en reform av familjeledigheterna har till exempel inte försvunnit någonstans. Vi vet även att många företag lider av brist på kunnig arbetskraft. Varför avlägsnar inte regeringen behovsprövningen för utländsk arbetskraft, trots att regeringen offentligt lyft upp problemet? Nästa regering får nu ta ansvar för alla dessa reformer, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.  

- De nya jobben skapas i små- och medelstora företag. Att möjliggöra lokala avtal i större utsträckning skulle underlätta anställandet av ny personal i mindre företag. Det skulle även vara viktigt att det skapas en helt ny diskussionskultur på arbetsplatserna. Därför är det en besvikelse att man inte lyckas med detta under denna regeringsperiod, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist. 

För SFP är det viktigt att grundlagsenligheten av förslagen som ingår i regeringens budgetramar prövas noggrant.

- Det är viktigt att skapa bättre möjligheter för unga att sysselsätta sig, men anställningsskyddet bör naturligtvis följa internationella avtal och grundlagen
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00