Vargen, färjan och Hjallis

22.04.2018 kl. 08:05

Som många av oss hållit framme och befarat under det senaste halvåret har vi nu i Österbotten kommit till en punkt där vargens närvaro kraftigt begränsar människor livskvalitet på olika håll i Österbotten. Efter hårda påtryckningar såväl i olika politiska forum som den aktivitet invånarna i Österbotten visat så verkar det nu äntligen som att åtminstone vissa regeringsledamöter har vaknat i frågan. Nu är det upp till bevis att åstadkomma sådant regelverk att vargstammen kraftigt decimeras och att vargar som rör sig på människors gårdar och går åt husdjur skall kunna skjutas omedelbart. 

 

Jag upprepar: I ett land som fyllt 100 – med lagstiftning om obligatoriskt koppel på hundar i tätort – känns det helt sjukt om man plötsligt inte skall kunna plocka bär, gå till skolan eller bedriva jakt och viltvård utan att vara livrädd för vargar. Själv bjöd jag i torsdags till Vasa in Sauli Härkönen, chef för offentliga förvaltningsuppgifter vid Viltcentralen, till ett möte med bl.a. polisen, österbottniska rovdjurskontaktpersoner och markägare. En god dialog är mycket viktig eftersom Härkönen i praktiken ensam väldigt långt ansvarar för beviljande av undantagstillstånd för att fälla varg. 

 

Under torsdagen nåddes vi även av Hjallis Harkimos beslut att hoppa av samlingspartiet. Det blir intressant att se om och hur detta påverkar kohandeln kring de så kallade vård- och landskapsreformerna. Ett för hela Österbotten historiskt och strategiskt viktigt beslut togs även i Vasa stadsstyrelse på måndag kväll. Man beslöt att ett nytt fartyg skall byggas för färjetrafiken i Kvarken, om beviljandet av proprieborgen på högst 35 miljoner samt beviljandet av en finansieringsandel på högst 25 miljoner. Att vi efter åratal av arbete och otaliga möten med fina människor både från finska och svenska sidan äntligen kommit så här långt känns fantastiskt. Jag vill lyfta på hatten åt alla som deltagit och alltjämt aktivt deltar i detta arbete. Själv har jag under många år haft förmånen att arbeta för olika Kvarkenprojekt såväl nationellt, via Vasa stad och Österbottens förbund som genom styrelserna i Kvarkenrådet r.f. och bolaget Kvarken Link Ab och är oerhört stolt över det lagarbete och den laganda som finns i Kvarkenregionen.

Vasa stad och Umeå kommun har under åren tagit ett enormt ansvar för världens nordligaste året runt passagerarförbindelse och lyckats utveckla såväl trafiken som förståelsen för stråkets strategiska betydelse och enorma potential. Den berömda stora bilden handlar om att sammanbinda hamnar i nord-Norge med Ryssland och Kinas nya sidenvägsstrategi. Som en del i detta arbetar vi även för att få territoriell specialstatus för Kvarkenregionen inom EU, dvs. att bilda ett så kallat EGTS. En modern specialdesignad miljövänlig färja är oerhört viktig för alla österbottniska landskap och bör även ses som ett flytande laboratorium och skyltfönster för marinteknologi.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00