Glädjande att justitieministern har lyssnat angående svenskspråkiga domare och notarier

20.04.2018 kl. 15:04

Justitieminister Antti Häkkänen har meddelat att det inrättas tjänster för svenskspråkiga tingsnotarier vid tvåspråkiga tingsrätter. Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson är belåten.

− Svenska folkpartiet har under vintern påtalat situationen för justitieminister Antti Häkkänen och fört förhandlingar om saken. Jag är väldigt glad över att han tog frågan på allvar, säger Henriksson.

Ett av de många problemen med tingsrättsreformen var att det inte skulle ha funnits tingsnotarieplatser där man kunde ha gjort sin domarpraktik i första hand på svenska. Tingsnotarietjänstgöring på svenska skulle bara ha varit möjlig på Åland. Det här i och med att ingen tingsrätt på fastlandet efter reformen längre har svenska som majoritetsspråk.

− Genom att inrätta tjänster för svenskspråkiga tingsnotarier kan man trygga service i domstolarna på svenska i framtiden. Så här garanteras också återväxten av domare som behärskar svenska. Det nya är nu att de tvåspråkiga tingsrätterna inrättar så kallade språknotarietjänster där domstolsauskulteringen (domstolspraktiken) kräver fullständiga kunskaper i svenska, säger Henriksson.

− Det är sådana här dagar som man kan vara glad över att arbetet i politiken bär frukt. Trots att vi är i opposition så har justitieministern lyssnat på oss och korrigerat en av olägenheterna i tingsrättsreformen. Det vill jag tacka honom för, säger Henriksson.

Vid sidan av ett antal språkdomartjänster vid tingsrätterna bildas enligt Justitieministeriet språknotarietjänster. Totalt kommer det att finnas åtta språknotarietjänster: tre vid Österbottens tingsrätt, två vid Västra Nylands tingsrätt och en vid Helsingfors, Östra Nylands och Egentliga Finlands tingsrätter.  

Nästa år slås tingsrätterna i Västra Nyland i hop med Esbo tingsrätt och Östra Nylands tingsrätt går samman med Tusby och Vanda tingsrätter.  Likaså slås tingsrätten i Mellersta Österbottens och Österbottens tingsrätt samman.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55