Biaudet och Borgarsdóttir Sandelin siktar på två mandat i Helsingfors

21.04.2018 kl. 11:00
Riksdagsledamot Eva Biaudet och Svenska folkpartiets vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin ställer sig till förfogande i inkommande riksdagsval och siktar på att SFP i nästa riksdagsval ska ta två mandat i Helsingfors

Senaste riksdagsval var SFP knappa 2000 röster ifrån det andra mandatet.  

 

− Världen känns osäkrare, en generation unga vuxna möter en framtid som för första gången inte lovar ett lättare liv än sina föräldrars. De förtjänar politiker som själva vågar lägga sig i blöt för att försvara mänskliga värderingar och lotsa Finland framåt som en ansvarsfull medlem av EU och hela världen, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

 

− Politiken måste i större grad präglas av hållbarhet, långsiktighet och nytänkande. Vi måste arbeta mer målmedvetet för att få fler in på arbetsmarknaden. Det stöder människors delaktighet i samhället och samtidigt den offentliga ekonomin. Vi kan inte heller blunda för att miljö- och klimatpolitiken är den viktigaste för vår framtid, säger vice ordförande Silja Borgarsdóttir Sandelin

 

Både Biaudet och Borgarsdóttir Sandelin betonar att det under nästa regeringsperiod måste göras en familjepolitisk reform som stöder jämställdhet, barnens möjligheter och sysselsättningen. I tillägg till det måste Finland föra en mer ambitiös miljöpolitik och EU-politik, speciellt med fokus på EU-ordförandeskapet.
Eva Biaudet och Silja Borgarsdóttir Sandelin

Gruppanföranden

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00