Arbetet för psykisk hälsa måste prioriteras i ramrian

07.04.2018 kl. 12:11
SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson uppmanar regeringen att i ramrian fatta beslut om utarbetandet av ett nationellt program för mental hälsa.

- Psykisk ohälsa förorsakar mänskligt lidande och miljardkostnader för samhället årligen. Trots det har den psykiska hälsan tyvärr ändå blivit i skymundan i vårdreformen, säger Henriksson.

 

Henriksson påminner också om att den s.k. Saari arbetsgruppens nyligen utgivna rapport om ojämlikhet lyfter upp den svaga och regionalt ojämlika tillgången till mentalvårdstjänster.

 

- Varje människa som lider av psykisk ohälsa är en individuell tragedi för mycket. Varje euro som investeras i arbetet för psykisk hälsa betalar sig själv tillbaka mångfalt, både ur en mänsklig och nationalekonomisk synvinkel. Vi behöver ett långsiktigt nationellt program för mental hälsa.

 

- Främjandet av den mentala hälsan förbättrar även förutsättningarna för sysselsättning. Också därför skulle det vara motiverat att regeringen i ramrian vidtar åtgärder för att förstärka arbetet för psykisk hälsa.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00