Löfström ställde skriftligt spörsmål om Spaniens uppsägning av Finlands honorärkonsul i Barcelona

17.03.2018 kl. 14:42

Spaniens utrikesministerium krävde i februari att Finlands honorärkonsul i Barcelona, Albert Ginjaume Egidon, avskedas till följd av olämpligt beteende. Finlands mångårige konsul, som också var generalsekreterare i honorärkonsulnätverket i Barcelona, hade enligt uppgift bjudit in borgmästaren för staden Sant Cugat, Mercè Conesa, till nätverkets månatliga lunchträff. Borgmästaren hade stött Kataloniens självständighetssträvanden, men att döma av Spaniens reaktion får konsuler inte träffa politiker med sådana åsikter.

Utrikesministeriet verkställde saken för att undvika en öppen konflikt med Spanien, men bad om en utredning av Spaniens regering i frågan. Utrikesministeriet har dock inte fått något svar.

− Det är oerhört anmärkningsvärt att ett demokratiskt europeiskt lands regering kräver att ett annat EU-land avskedar sin mångårige honorärkonsul bara för att den ätit lunch med en folkvald politiker som haft annan åsikt än landets regering, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, svenska riksdagsgruppens vice ordförande.

Eftersom en majoritet av Kataloniens folkvalda politiker, och regionregeringen, har arbetat för självständighet är det omöjligt att undvika att träffa sådana politiker om man som konsul vill sköta sitt uppdrag professionellt.

− Borgmästaren i fråga kommer inte heller från något extremt parti utan från mittenpartiet PDeCAT som både Centern och SFP sen urminnes tider samarbetat med inom europeiska liberala partiet ALDE. En konsul måste också oavsett kunna få träffa folkvalda politiker från vilka demokratiska partier som helst utan påföljder, säger Löfström.

− Demokratiska länder brukar inte censurera möjligheten att träffa folkvalda politiker. Därför är detta ytterst anmärkningsvärt och en oproportionerlig reaktion från Spanien oavsett vad man tycker om Katalonien-frågan, säger Löfström.

Löfström ställde igår ett skriftligt spörsmål till utrikesminister Timo Soini angående hur ministeriet kommer diskutera uppsägningen med Spaniens regering och vilka åtgärder utrikesministeriet kommer vidta till följd av att en finsk honorärkonsul blivit uppsagd med bristfällig motivering.

Sedan Katalonien röstade för självständighet i oktober 2017 har en konstitutionell kris rått i regionen. Mats Löfström har tidigare föreslagit att president Tarja Halonen kunde fungera som medlare i krisen.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00