Löfström ställde skriftligt spörsmål om Spaniens uppsägning av Finlands honorärkonsul i Barcelona

17.03.2018 kl. 14:42

Spaniens utrikesministerium krävde i februari att Finlands honorärkonsul i Barcelona, Albert Ginjaume Egidon, avskedas till följd av olämpligt beteende. Finlands mångårige konsul, som också var generalsekreterare i honorärkonsulnätverket i Barcelona, hade enligt uppgift bjudit in borgmästaren för staden Sant Cugat, Mercè Conesa, till nätverkets månatliga lunchträff. Borgmästaren hade stött Kataloniens självständighetssträvanden, men att döma av Spaniens reaktion får konsuler inte träffa politiker med sådana åsikter.

Utrikesministeriet verkställde saken för att undvika en öppen konflikt med Spanien, men bad om en utredning av Spaniens regering i frågan. Utrikesministeriet har dock inte fått något svar.

− Det är oerhört anmärkningsvärt att ett demokratiskt europeiskt lands regering kräver att ett annat EU-land avskedar sin mångårige honorärkonsul bara för att den ätit lunch med en folkvald politiker som haft annan åsikt än landets regering, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, svenska riksdagsgruppens vice ordförande.

Eftersom en majoritet av Kataloniens folkvalda politiker, och regionregeringen, har arbetat för självständighet är det omöjligt att undvika att träffa sådana politiker om man som konsul vill sköta sitt uppdrag professionellt.

− Borgmästaren i fråga kommer inte heller från något extremt parti utan från mittenpartiet PDeCAT som både Centern och SFP sen urminnes tider samarbetat med inom europeiska liberala partiet ALDE. En konsul måste också oavsett kunna få träffa folkvalda politiker från vilka demokratiska partier som helst utan påföljder, säger Löfström.

− Demokratiska länder brukar inte censurera möjligheten att träffa folkvalda politiker. Därför är detta ytterst anmärkningsvärt och en oproportionerlig reaktion från Spanien oavsett vad man tycker om Katalonien-frågan, säger Löfström.

Löfström ställde igår ett skriftligt spörsmål till utrikesminister Timo Soini angående hur ministeriet kommer diskutera uppsägningen med Spaniens regering och vilka åtgärder utrikesministeriet kommer vidta till följd av att en finsk honorärkonsul blivit uppsagd med bristfällig motivering.

Sedan Katalonien röstade för självständighet i oktober 2017 har en konstitutionell kris rått i regionen. Mats Löfström har tidigare föreslagit att president Tarja Halonen kunde fungera som medlare i krisen.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00