Viktigt att följa upp alkoholreformens konsekvenser

16.03.2018 kl. 14:56

På Svensk Ungdoms seminarium om alkoholreformen betonade riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (Sfp) och Svensk Ungdoms vice ordförande Jose Forslund vikten att följa upp vad den nya alkohollagen kommer att ha för konsekvenser. Den nya lagen har bland annat gett tillstånd till butikerna att sälja alkohol med en alkoholhalt upp till 5.5% från tidigare 4.7%. 

 − Många sakkunniga har varit oroliga för de negativa konsekvenserna, som lagen kan ha. Man förutspår bland annat att våldet i hemmen ökar med all den tragiska följd det har för barnen och parförhållandena. Man befarar att 150 fler dödsfall har direkt relation till alkoholkonsumtionen och att polisens nattliga utryckningar ökar på grund av att restaurangerna har rätt att sälja alkohol ända till kl. 04. Det är nu viktigt att man ser till att resurserna räcker till både för polisen och för socialmyndigheterna. Vi kan inte ha en lagstiftning som skadar folkhälsan, säger Rehn-Kivi, som röstade emot den förhöjda alkoholprocenten.

Vice ordförande för Svensk Ungdom, Jose Forslund, vill inte utesluta möjligheten för en vidare liberalisering av alkohollagstiftningen men menar att vi vill se en stegvis utveckling och aktiv konsekvensuppföljning före nya ändringar i alkohollagen görs. 

          − Vi har kunnat se en positiv trend i alkoholkonsumtionen i Finland under de senaste åren. Risken finns att trenden vänder när alkoholen blev lättare tillgänglig. Vi har redan sett en ökning av konsumtionen av starköl och long drinks sedan den nya lagen kom i kraft. Viktigt vore att nu också sänka på gränsen för rattfylleri till 0,2 promille för att skicka en tydlig signal om alkoholens negativa konsekvenser, säger Forslund.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00