Löfström i riksdagens remissdebatt om Social- och hälsovårdsreformens valfrihet:

14.03.2018 kl. 17:54
Överenskommelseförordning mellan Åland och riket behövs för att neutralisera valfrihetsreformens effekter på Åland och inte skapa osäkerhet

Riksdagen började idag, onsdag, behandla regeringens förslag till valfrihet i vården, en huvuddel av social- och hälsovårdsreformen. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lyfte i debatten upp de ändringar som ännu krävs för att lagförslaget inte ska skapa oklarheter för Åland.

 

-  Social- och hälsovårdsreformen berör inte Åland direkt, men skapar ändå många indirekta effekter som kräver speciallösningar. Detta gäller också förslaget till valfrihetsreform, där man ännu behöver besluta hur de ålänningar som är temporärt bosatta i fastlandet ska få vård efter reformen samt på samma sätt hur fastlänningar temporärt bosatta på Åland ska få vård då reformen kommer i kraft år 2020, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Finländare ska efter valfrihetsreformen kunna välja en egen hälsostation där de registrerar sig, samtidigt som sjukvården flyttas från rikets 295 kommuner till 18 nyinrättade landskap. Detta gäller dock inte på Åland, eftersom social- och hälsovårdsfrågor är självstyrelsens behörighet.

 

Löfström lyfte i debatten upp valfrihetsreformens effekter på Åland och frågade bland annat familje- och omsorgsminister Annika Saarikko hur och när regeringen tänkt hitta en lösning på frågan om vård för temporärt bosatta fastlänningar på Åland samt temporärt bosatta ålänningar i riket.

 

-  Jag är övertygad om att man hittar en lösning. Det är inte en så svår fråga i sig, men den löser sig inte av sig själv, utan man måste sätta sig ner mellan social- och hälsovårdsministeriet och landskapsregeringen för att komma överens om en överenskommelseförordning gällande detta. Här finns ännu gott om tid att göra det, men mitt starka önskemål till ansvariga ministern och regeringen var ändå att man bör inleda diskussionerna så snart som möjligt för att inte skapa någon onödig osäkerhet, säger Mats Löfström.

 

-  Grundlagsutskottet har också observerat den här saken i vårt utlåtande om vårdreformen från i juni ifjol, avslutar Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35