Våld i närrelationer ska förebyggas på alla nivåer

08.03.2018 kl. 09:38
Våld i hemmen ansågs länge vara en privat angelägenhet. Mycket har gjorts för att förebygga den här typen av våld, men mycket arbete kvarstår ännu. Tyvärr är våld mot kvinnor i närrelationer eller s.k. familjevåld fortfarande verklighet för allt för många kvinnor världen över, inklusive Finland.

EU:s grundrättighetsbyrå visar nämligen att över 30 % av kvinnorna i Finland upplevt våld från sin partner. Våld mot män har också ökat under 2000-talet, men en överväldigande majoritet (86 %) av alla offer är kvinnor.

 

Våldet har också betydande ekonomiska konsekvenser. Enligt forskning från EU:s jämställdhetsinstitution EIGE, uppskattas kostnaderna för samhället som förorsakas av våld mot kvinnor för Finlands del vara en miljard euro. Satsningar på service för att lindra skadorna för offren och på att bryta våldsspiralen skulle utgöra endast 3 % av kostnaderna som förorsakas av våldet i parrelationer bedömer EIGE.

 

Den s.k. Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande europeiska instrumentet som förpliktigar stater att vidta åtgärder för att skydda kvinnor och flickor från våld, hjälpa offren och bestraffa förövaren. Kultur, religion, tradition eller så kallad heder kan aldrig enligt konventionen betraktas som ett rättfärdigande av våld. 

 

Från och med början av 2015 har staten ansvaret för finansieringen av Finlands drygt 20 skyddshem. Det betyder att staten har ansvar för att de platser som finns runtom i landet har en tillräcklig och långsiktig finansiering. Finland har tyvärr för få platser i förhållande till behovet.  Vi behöver en nationell, långsiktig plan för utvecklandet av skyddshemsverksamheten.

 

Det är också viktigt är att olika personalgrupper kan identifiera familjevåld. Vi behöver utbilda personal inom kommuner och andra instanser att hjälpa personer i olika åldrar och livssituation som drabbas av våld i hemmen. Kunnandet och servicen borde utvecklas på många håll i landet. De planerade landskapen är centrala aktörer i det förebyggandet arbetet i framtiden.

 

Att förebygga våld mot kvinnor och familjevåld är en fråga också för männen. För att åstadkomma en förändring krävs det att även män förbinder sig att arbeta för jämställdhet och mot våld mot kvinnor. Attitydförändringar behövs. Likaså behövs konkreta satsningar på förebyggande åtgärder på alla nivåer i samhället för att kunna stoppa våldet mot kvinnor.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Gruppanförande 14.4

Gruppanförande i debatten om statsrådets redogörelse om livsmedelssäkerheten
15.04.2010 kl. 14:30

Gruppanförande 13.4

Gruppanförande i debatten om statsrådets redogörelse om ramar för statsfinanserna
13.04.2010 kl. 16:25

Gruppanförande 8.4

Gruppanförande i responsdebatten om regeringens redogörelse om läget i Afganistan och Finlands deltagande i ISAF-operationen
09.04.2010 kl. 09:25

Gruppanförande 7.4

Regeringens förslag till tilläggsbudget
07.04.2010 kl. 17:00

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45