Lepomäki ser det regeringen vill blunda för 

01.03.2018 kl. 15:33
Riksdagsledamot Elina Lepomäki (Saml.) meddelade igår att hon inte kan rösta för regeringens vård- och landskapsreform. Det förvånar inte Anders Adlercreutz, riksdagsledamot för SFP och partiets vice ordförande.

- En objektiv analys av det som lagts fram för oss riksdagsledamöter kan bara leda till samma slutledning. Att koppla ihop social-och hälsovårdsreformen med en landskapsreform var en mycket olycklig lösning. I stället för att utveckla befintliga, i internationell jämförelse mycket kostnadseffektiva strukturer, fjättrar man nu en mycket viktig del av den samhälleliga servicen i en tvångströja, en landskapsadministration. 

De ursprungliga målen med Social- och hälsovårdsreformen var att göra vården mer jämlik, att stävja kostnadsökningen och att förbättra det man kallar integration, samspelet mellan de olika vårdskedena. 

- Här har man misslyckats stort, säger Adlercreutz. Ingenting tyder på att man kommer att nå kostnadsinbesparingar utan tvärtom. När vi upprepade gånger har frågat regeringen hur man ämnar nå de tänkta kostnadsinbesparingarna har svaret uteblivit - helt enkelt för att de inte har svaret. Det här hotar att bli en mycket dyr struktur. Den integration vi har idag spjälks i bitar i och med att pengar inte mera kopplas till ansvar. Samtidigt som många kommuners ekonomi rubbas kraftigt skapar man ett demokratiunderskott och en statsstyrd trög administrativ apparat. 

- Jag håller med Lepomäki, det här måste stoppas, säger Adlercreutz. 

 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00