Befolkningens oro för vargen måste tas på allvar

21.02.2018 kl. 13:29
Förekomsten av varg blir allt vanligare på många håll. I såväl Österbotten som Västnyland har vargobservationerna duggat tätt. Svenska riksdagsgruppen lämnade på onsdagen in ett spörsmål till regeringen.

− Det som väcker oro är att vargarna rör sig i områden där de tidigare inte har varit synliga. Befolkningens oro för vargarna måste tas på allvar, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

Det finns åtminstone en bofast vargflock norr om Vasa, två bofasta flockar i södra svenska Österbotten och en bofast flock i västra Nyland.  Lokalbefolkningen är ängslig för både barn och husdjur.

− Det är dags för myndigheterna att vakna. Människor måste kunna känna sig trygga i sin vardag, säger för sin del Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Vargflockarna breder i snabb takt ut sina revir och närmar sig allt oftare bebyggelse.

− Det finns regioner där barn inte vågar ta sig till skolan på egen hand eller vistas på gårdar av rädsla för vargar. Det nya läget med vargen som inte är skygg för människan föranleder åtgärder för att folks tillit till myndigheternas förmåga att lösa problem inte ska undergrävas, säger Blomqvist.

”Vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att hålla vargstammen under kontroll och öka medborgarnas säkerhet”, frågar Svenska riksdagsgruppen av regeringen i spörsmålet. Det har undertecknats av alla tio medlemmar i Svenska riksdagsgruppen
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55