Viktigt att Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo och Ålands tingsrätt får behålla de summariska ärendena i tingsrätterna

13.02.2018 kl. 17:16

Riksdagen inledde idag behandlingen av regeringens förslag till centralisering av summariska ärenden vid tingsrätterna. Summariska ärenden är så kallade ostridiga fordringsmål, exempelvis inkassoärenden, som behandlas skriftligen av domare i tingsrätterna utan att det krävs en rättegång. Regeringen föreslår att behandlingen av dessa ska centraliseras till ett mindre antal tingsrätter och att man samtidigt utvecklar möjligheten att lämna in handlingar digitalt.

En arbetsgrupp, tillsatt av Justitieministeriet, föreslog inför beredningen av lagförslaget bl.a. att de summariska ärendena skulle flyttas bort från Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo till Egentliga Tavastlands tingsrätt i Tavastehus, något som hade varit mycket problematiskt för den svenskspråkiga handläggningen. Regeringen följde dock inte arbetsgruppens förslag. I stället ska summariska ärenden också i framtiden behandlas av tingsrätterna i såväl Egentliga Finland, Åland som Österbotten.

-  Det är mycket bra att regeringen lyssnat på de farhågor vi lyft fram i riksdagen och nu inte föreslår att verksamheten flyttas bort från tingsrätter på orter med svenskspråkig befolkning, säger Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot och svenska riksdagsgruppens vice ordförande.

- Centraliseringar skapar alltid utmaningar och kräver att man hela tiden också funderar hur servicen på svenska ska fungera också i praktiken. Tingsrätten i Åbo är en fungerande tvåspråkig tingsrätt, medan tingsrätten i Tavastehus enbart haft finska som förvaltningsspråk. Om man hade följt arbetsgruppens rekommendationer hade det riskerat att försämra servicen för svenskspråkiga i Åboland, vilket är mycket allvarligt. Därför är jag tacksam för att regeringen nu föreslår att tingsrätten i Åbo får ha kvar dessa ärenden, säger Mats Löfström.

I ett tidigt beredningsskede fanns också uppgifter om att de summariska ärendena vid Ålands tingsrätt skulle föreslås koncentreras till Tavastehus, något arbetsgruppen slutligen aldrig föreslog.

- Det är viktigt att betona att Ålands tingsrätt är en liten enhet och att de summariska ärendena är mycket viktiga för helhetsvolymen av ärenden i tingsrätten. Det här har jag betonat för både den nuvarande justitieministern Antti Häkkänen och den förre justitieministern, Jari Lindström.

Propositionen kommer att behandlas i riksdagens lagutskott i vår, med utlåtande från grundlagsutskottet.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55