Språkförsöket är ett steg i fel riktning

16.12.2017 kl. 16:20
Det har varit tuffa dagar i riksdagen under denna vecka. Veckans ljuspunkt var att få njuta av en vackert sjungande Finlands lucia Anna-Kajsa Edström med följe på onsdagen.

Tyvärr avslutades också behandlingen av regeringens språkförsök denna vecka. Språkförsöket tvingades igenom av regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och De blå, förstärkta med sannfinländarna. Språkförsöket innebär att 2200 skolelever i årskurs 5 och 6 kan välja bort undervisningen i svenska. Försöket träder i kraft till hösten. SFP och hela oppositionen röstade emot försöket.

 

Regeringen talar om breddade språkkunskaper som om kunskaper i till exempel kinesiska och svenska stod i ett motsatsförhållande till varandra. Svenskan är ju ett av republikens nationalspråk, det är varken ryskan eller kinesiskan.

 

Finland behöver fler svenskkunniga människor i framtiden – inte färre. Barnen borde få lära sig svenska tidigare, varför inte redan i dagis, med hjälp av språkduschar och språkbad.

Norden erbjuder många arbetstillfällen för finländare och språkkunskaperna har alltid varit en konkurrensfördel för att få ett jobb. Det ligger i hela landets intresse att en större del av folket också har kunskaper i svenska.

 

Det är klart att unga som inte kan någon svenska har en sämre ställning på arbetsmarknaden.

Det är också mycket beklagligt att man vill försvaga svenskan uttryckligen i samband med att Finland fyller 100 år. Det är ett tydligt tecken på att regeringen är totalt likgiltig då det gäller att värna om landets tvåspråkighet på bästa sätt.

 

Samtidigt som Samlingspartiet och Centern inte orkar bry sig tycks De blå i sin desperation över de dåliga opinionssiffrorna inte hitta något annat än att fortsätta gå åt svenskan. Det är en sorglig situation.

 

Tänk vilken möjlighet vi skulle ha i vårt land, bara alla såg den. För språk öppnar alltid fler dörrar och ger en konkurrensfördel. Nåja, vi jobbar vidare och jag hoppas att många föräldrar tänker annorlunda än riksdagen, så att slutresultatet blir att så få barn som möjligt väljer bort svenskan. Inte minst för deras egen skull.

 

SFP fortsätter att jobba för tidigare läggning av inlärningen av alla språk. Min förhoppning är att det småningom också skulle växa fram flera politiker i statsmannaklass som t.e.x. Paavo Lipponen och Martti Ahtisaari. Det är hela nationens sak att jobba för en levande tvåspråkighet.

 

Jag önskar er alla läsare en riktigt god och avkopplande julhelg! 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50