Språkförsöket är ett steg i fel riktning

16.12.2017 kl. 16:20
Det har varit tuffa dagar i riksdagen under denna vecka. Veckans ljuspunkt var att få njuta av en vackert sjungande Finlands lucia Anna-Kajsa Edström med följe på onsdagen.

Tyvärr avslutades också behandlingen av regeringens språkförsök denna vecka. Språkförsöket tvingades igenom av regeringspartierna Centern, Samlingspartiet och De blå, förstärkta med sannfinländarna. Språkförsöket innebär att 2200 skolelever i årskurs 5 och 6 kan välja bort undervisningen i svenska. Försöket träder i kraft till hösten. SFP och hela oppositionen röstade emot försöket.

 

Regeringen talar om breddade språkkunskaper som om kunskaper i till exempel kinesiska och svenska stod i ett motsatsförhållande till varandra. Svenskan är ju ett av republikens nationalspråk, det är varken ryskan eller kinesiskan.

 

Finland behöver fler svenskkunniga människor i framtiden – inte färre. Barnen borde få lära sig svenska tidigare, varför inte redan i dagis, med hjälp av språkduschar och språkbad.

Norden erbjuder många arbetstillfällen för finländare och språkkunskaperna har alltid varit en konkurrensfördel för att få ett jobb. Det ligger i hela landets intresse att en större del av folket också har kunskaper i svenska.

 

Det är klart att unga som inte kan någon svenska har en sämre ställning på arbetsmarknaden.

Det är också mycket beklagligt att man vill försvaga svenskan uttryckligen i samband med att Finland fyller 100 år. Det är ett tydligt tecken på att regeringen är totalt likgiltig då det gäller att värna om landets tvåspråkighet på bästa sätt.

 

Samtidigt som Samlingspartiet och Centern inte orkar bry sig tycks De blå i sin desperation över de dåliga opinionssiffrorna inte hitta något annat än att fortsätta gå åt svenskan. Det är en sorglig situation.

 

Tänk vilken möjlighet vi skulle ha i vårt land, bara alla såg den. För språk öppnar alltid fler dörrar och ger en konkurrensfördel. Nåja, vi jobbar vidare och jag hoppas att många föräldrar tänker annorlunda än riksdagen, så att slutresultatet blir att så få barn som möjligt väljer bort svenskan. Inte minst för deras egen skull.

 

SFP fortsätter att jobba för tidigare läggning av inlärningen av alla språk. Min förhoppning är att det småningom också skulle växa fram flera politiker i statsmannaklass som t.e.x. Paavo Lipponen och Martti Ahtisaari. Det är hela nationens sak att jobba för en levande tvåspråkighet.

 

Jag önskar er alla läsare en riktigt god och avkopplande julhelg! 

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55