Löfström ordnade seminarium i riksdagen om Åland som testområde för förnybar energi

10.11.2017 kl. 14:16

Igår kväll, den 9 oktober ordnade Ålands riksdagsledamot Mats Löfström, i samarbete med företaget CLIC Innovation, seminariet ”Smart Energy Island” i riksdagen. Seminariet presenterade visionen att göra Åland till ett testområde för förnyelsebar energi och riktade sig framförallt till riksdagen och inbjudna gäster vid myndigheter och branschorganisationer i Helsingfors.

Tommy Jacobsson, VD för CLIC Innovation, presenterade det pågående projektet som fått statlig finansiering av innovationsfinansieringsverket TEKES. Representanter från ABB, UPM och mjukvaruindustrin samt forskare från Tammerfors Universitet och representanter från TEKES och Finpro presenterade också sina förväntningar på projektet.

-Under seminariet underströks den stora globala efterfrågan på de nya energilösningar som skulle kunna testas och utarbetas på Åland. I många stora länder är behovet av nya energilösningar enormt men samhällsstrukturerna komplicerade.

      -  Det skulle också vara lättare för företag att be intresserade aktörer att komma till Åland än att själva marknadsföra idéerna runtom i världen, säger Mats Löfström.

Åland skulle enligt seminariets talare ha många starka sidor som försöksområde. Landskapet har de bästa vind- och solförhållandena i norra Europa och är samtidigt ett avgränsat samhälle med avancerad infrastruktur.

-Åland är inte för stort, men inte heller för litet, vilket gör Åland optimalt som testområde. Åland skulle fungera som referens och skyltfönster för smarta energilösningar och även kunna attrahera utländska investeringar, säger Löfström.

-Finland, som litet land, behöver all hävstång på den globala marknaden man kan få, och Åland har möjlighet att erbjuda en sådan för energilösningar. Det skulle vara i Finlands, finländska företags och Ålands intresse att projektet lyckades. Det är viktigt att kännedomen om projektet sprids och därför ville jag att projektet presenterades i riksdagen genom att ordna seminariet, säger Mats Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15