Svenska riksdagsgruppen föreslår höjd klumpsumma

26.10.2017 kl. 12:52
Svenska riksdagsgruppen publicerade idag sitt alternativa förslag till statsbudget. Riksdagsgruppen har arbetat med det alternativa budgetförslaget sedan sommarmötet på Åland i augusti. I den alternativa budgeten föreslås bl.a. en höjning av Ålands klumpsumma med 15 miljoner euro

Den alternativa budgeten kommer synas i riksdagsbehandlingen via budgetmotioner och åtgärdsmotioner. Hela svenska riksdagsgruppen har undertecknat budgetmotionen om en höjd klumpsumma tillsammans med en åtgärdsmotion om att regeringen ska föreslå en höjning av avräkningsgrunden till 0,48 %.

 

Det nuvarande systemet med klumpsumman togs i bruk i och med senaste självstyrelserevisionen. Sedan dess har avräkningsgrunden aldrig ändrats trots flera utredningar under de drygt 20 åren systemet varit i kraft.

 

-                         Klumpsummans nivå behöver höjas. Genom budgetmotionen, åtgärdsmotionen och riksdagsgruppens alternativa budget använder vi alla parlamentariska verktyg för att igen få frågan lyft i riksdagsbehandlingen, i plenisalen och hela tiden se till att frågan hålls levande i riksdagsdebatten, säger Mats Löfström, Ålands riksdagsledamot, svenska riksdagsgruppens viceordförande och budgetmotionens första undertecknare.

 

-                         Självstyrelsen får aldrig bli en konjunkturfråga, men den riskerar att bli det i dagens system då statsbudgeten gör underskott och vissa politiker tenderar framställa klumpsumman främst som en utgift, vilket inte är sant, säger Löfström.

 

-                         Ålands befolkning har växt med 16 % samtidigt som landet som helhet bara växt med 8 % under samma tid. Ålands höga sysselsättningsgrad och goda skattebetalningsförmåga som syns i de direkta skatterna visar med klar tydlighet varför avräkningsgrunden behöver höjas, säger Mats Löfström.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15