Finland måste återinföra uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd

07.09.2017 kl. 15:56

Riksdagsledamot Eva Biaudets lagmotion om återinförande av humanitärt skydd debatteras i dag i riksdagen. Finland har på tvivelaktiga grunder skärpt asylpolitiken. Biaudet efterlyser en humanare flyktingpolitik.

- I riksdagen har en rad lagändringar gjorts under de senaste två åren som en reaktion till de drygt 32 000 asylansökningar som Finland tog emot 2015. De ändringarna kunde inte hindra det som skedde i Åbo. Det är viktigt att vi är ärliga och konstaterar att kanske ingen lagändring eller myndighetsinsats hade kunnat förhindra detta. Vi kan inte i alla lägen förhindra ondska. Däremot anser vi som föreslår ändringen i utlänningslagen att det är skäl att ompröva beslutet att ta bort möjligheten till humanitärt skydd ur utlänningslagen. Detta bland annat i ljuset av att småbarnsfamiljer nu utvisas till krigshärjade länder och våld, säger Biaudet.

 

I jämförelse med de nordiska EU-länderna är Finlands praxis sträng: år

2016 var en endast fjärdedel av alla beslut positiva, jämfört med 60 % i Sverige, och 72 % i Danmark. Under 2016 fick en knapp femtedel av de irakiska flyktingarna asyl i Finland, medan motsvarande siffra inom EU låg på 61 procent. Våra myndigheter och regeringen hävdar att våra tolkningar är i linje med dem i andra EU-länder, men siffrorna pekar åt ett annat håll.

 

- En del av de personer vars rätt till mottagningsservice nu avbryts efter förvaltningsdomstolens beslut kunde troligen få uppehållstillstånd genom besvär, om utlänningslagen gav möjlighet till individuell, människorättsbaserad prövning. Den nuvarande situationen med en växande skara förtvivlade individer är ohållbar och omänsklig och inte i samklang med Finlands människorättsförpliktelser och humanitära ansvar.

 

- Den inhumant stränga lagstiftningen splittrar familjer och försätter de människor som returneras i stor fara. Rapporter om försvinnanden och dödsfall är inte ovanliga. Vi måste återinföra uppehållstillstånd på grund av humanitärt skydd.

 

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40