Genomgripande familjereform behövs

28.08.2017 kl. 16:24

Det räcker inte att man skrapar på ytan, utan regeringen borde visa att den är beredd att investera i barnfamiljernas vardag. Det säger Svenska riksdagsgruppen som inledde sitt sommarmöte på Åland på måndagen.

Riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger att det är bra att man inom regeringen har börjat inse behovet av att reformera familjeledigheterna.

- Förbättringarna måste genomföras nu. Det räcker inte med ett kostnadsneutralt förslag som betyder bara små justeringar i familjeledigheterna. Regeringen borde inse att en stark signal om att samhället nu satsar på barnfamiljerna är en klok investering i framtiden, säger Wallin.

SFP var redan för ett år sedan först ute med sin modell. Den innehåller tre genomgripande åtgärder. I likhet med hur man gjort i Sverige betyder modellen att den inkomstrelaterade föräldraledigheten förlängs till 18 månader (6+6+6). Som konsekvens av det förkortas tiden för hemvårdsstöd till maximalt 13 månader. För det tredje stöder SFP fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik för barn som fyllt tre år, vilket sänker dagvårdsavgifterna.

- Vi behöver en reform av familjeledigheterna som sitter i tiden. Den ska ge trygghet för barnen och flexibilitet för familjerna samtidigt som papporna tar ett större ansvar. Vår modell ger också en garanti för att alla barn ska delta i småbarnspedagogiken. I dag är det bara tre av fyra barn i Finland som omfattas av småbarnspedagogiken och vi ligger här klart efter de övriga nordiska länderna, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

På sitt tvådagars sommarmöte i Mariehamn och Saltvik kommer riksdagsgruppen att godkänna ett åtgärdsprogram för att stärka du utsatta gruppernas situation i samhället.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00