En ny spaningslag behövs – men trygghet förutsätter även annat

28.08.2017 kl. 16:24

Svenska riksdagsgruppen anser att en ny spaningslag behövs. Samtidigt understryker gruppen att en ändring av grundlagen alltid är en stor principiell fråga.

Den nya grundlagen har aldrig ändrats i brådskande ordning. Därför är det viktigt att det finns tillräckliga och ytterst motiverade orsaker, ifall detta förfarande skulle användas.

- Regeringens insikter i grundlagsfrågor visade sig inte vara de bästa i samband med vårdreformen. Hoppas regeringen inser detta. Regeringen har all orsak att förbättra kvaliteten på sin lagberedning, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson i samband med Svenska riksdagsgruppens sommarmöte.

- Regeringen bör också påvisa de exakta skillnaderna mellan att lagen stiftas i normal eller brådskande ordning vad gäller tidtabellen för lagens ikraftträdande. Vi måste noggrant bedöma fördelarna med ett försnabbat förfarande, men utesluter det alltså inte. Nu är det regeringen som har bollen, säger riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin.

Svenska riksdagsgruppen påminner att en uppdaterad spaningslagstiftning inte i sig automatiskt leder till att alla tänkbara terrorfall kan förebyggas och förhindras. Trygghet förutsätter även många andra åtgärder.

- En lika viktig fråga är hur resurser riktas så att tryggheten bäst kan garanteras. Skyddspolisen, polisen och domstolsväsendet bör ha tillräckliga resurser. Även asylprocesserna bör försnabbas och integrationsåtgärderna förstärkas. Tillfälliga uppehållstillstånd borde införas för att antalet papperslösa inte växer okontrollerbart. Samtidigt skall personer som fått negativt slutligt asylbeslut avvisas då det är tryggt att återvända hem, säger Henriksson.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00