Republikens president Sauli Niinistö öppnade 2017 års riksmöte senaste torsdag.

03.02.2017 kl. 13:49
I sitt öppningstal betonade presidenten Finlands starka demokrati och hur viktigt det är att tänka efter före vi reagerar på alla snabba nyheter som kommer via dagens snabba mediaflöde. När man ser vad ogenomtänkta tweetar eller förhastade uppdateringar på sociala medier leder till är det lätt att hålla med presidenten. Samhällsdebatten gynnas inte av tillspetsade åsikter och framför allt inte av personangrepp.

Riksdagen kommer att behöva ett gott debattklimat under våren som kommer. Vi har ovanligt stora lagstiftningsprojekt som ska behandlas klart innan våren. Den största är naturligtvis reformen av social- och hälsovården och den nya landskapsförvaltningen. Lagen om jourförordningen var bara en liten förpostfäktning innan de verkligt stora lagförslagen kommer till riksdagen. Ett av de stora frågetecknen gäller lagförslaget om valfrihet som just gått ut på remissrunda. Frågan är om regeringen lärt sig något av jourlagens behandling där till och med presidenten ingrep med ett ytterst ovanligt ställningstagande. Kommer regeringen att beakta de utlåtanden som ges eller kör man på precis som med jourlagen så att egentligen ingen respons beaktas? Uttryckligen lagen om patientens valfrihet är ytterst utmanande för de språkliga rättigheterna.

I politiken är det sällan som det lönar sig att ta ryggsegrar. Det är så gott som alltid bättre att söka någon slags samförstånd eller försöka hitta kompromisser. Det kan man hitta antingen genom beredning i parlamentariskt tillsatta arbetsgrupper eller genom att seriöst beakta de synpunkter som kommer fram i en utlåtanderunda. När det handlar om det som kallas för århundradets största reform är detta viktigare än någonsin.

Andra lagförslag som helt säkert kommer att väcka livlig debatt är lagen om språkförsök där man kan välja bort det andra inhemska språket. Liberaliseringen av alkohollagstiftnigen kommer också helt säkert också att ge upphov till en livlig debatt. Riksdagen kommer också att behandla flera medborgarinitiativ under våren, och de två som kommer att debatteras allra flitigast är medborgarinitiativet om det brutna pensionsindexet och medborgarinitiativet om eutanasi.

Många av de frågor som riksdagen kommer att behandla under våren är alltså sådana som väcker starka känslor. Social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen förändrar stora delar av den allra viktigaste samhällsservicen. Språkförsöket upplevs av många som ett sätt att underminera svenskans ställning som nationalspråk. Eutanasi berör människans förhållande till liv och död. Ända sedan förbudstiden har alkohollagstiftningen engagerat finländarna och alla har en egen uppfattning om liberalisering kontra begränsningar. Vi har all anledning att ta presidenten på allvar och hålla huvudet kallt och tänka efter före vi uttalar oss.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30