Republikens president Sauli Niinistö öppnade 2017 års riksmöte senaste torsdag.

03.02.2017 kl. 13:49
I sitt öppningstal betonade presidenten Finlands starka demokrati och hur viktigt det är att tänka efter före vi reagerar på alla snabba nyheter som kommer via dagens snabba mediaflöde. När man ser vad ogenomtänkta tweetar eller förhastade uppdateringar på sociala medier leder till är det lätt att hålla med presidenten. Samhällsdebatten gynnas inte av tillspetsade åsikter och framför allt inte av personangrepp.

Riksdagen kommer att behöva ett gott debattklimat under våren som kommer. Vi har ovanligt stora lagstiftningsprojekt som ska behandlas klart innan våren. Den största är naturligtvis reformen av social- och hälsovården och den nya landskapsförvaltningen. Lagen om jourförordningen var bara en liten förpostfäktning innan de verkligt stora lagförslagen kommer till riksdagen. Ett av de stora frågetecknen gäller lagförslaget om valfrihet som just gått ut på remissrunda. Frågan är om regeringen lärt sig något av jourlagens behandling där till och med presidenten ingrep med ett ytterst ovanligt ställningstagande. Kommer regeringen att beakta de utlåtanden som ges eller kör man på precis som med jourlagen så att egentligen ingen respons beaktas? Uttryckligen lagen om patientens valfrihet är ytterst utmanande för de språkliga rättigheterna.

I politiken är det sällan som det lönar sig att ta ryggsegrar. Det är så gott som alltid bättre att söka någon slags samförstånd eller försöka hitta kompromisser. Det kan man hitta antingen genom beredning i parlamentariskt tillsatta arbetsgrupper eller genom att seriöst beakta de synpunkter som kommer fram i en utlåtanderunda. När det handlar om det som kallas för århundradets största reform är detta viktigare än någonsin.

Andra lagförslag som helt säkert kommer att väcka livlig debatt är lagen om språkförsök där man kan välja bort det andra inhemska språket. Liberaliseringen av alkohollagstiftnigen kommer också helt säkert också att ge upphov till en livlig debatt. Riksdagen kommer också att behandla flera medborgarinitiativ under våren, och de två som kommer att debatteras allra flitigast är medborgarinitiativet om det brutna pensionsindexet och medborgarinitiativet om eutanasi.

Många av de frågor som riksdagen kommer att behandla under våren är alltså sådana som väcker starka känslor. Social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen förändrar stora delar av den allra viktigaste samhällsservicen. Språkförsöket upplevs av många som ett sätt att underminera svenskans ställning som nationalspråk. Eutanasi berör människans förhållande till liv och död. Ända sedan förbudstiden har alkohollagstiftningen engagerat finländarna och alla har en egen uppfattning om liberalisering kontra begränsningar. Vi har all anledning att ta presidenten på allvar och hålla huvudet kallt och tänka efter före vi uttalar oss.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17