Hela Ålands lag

13.07.2017 kl. 13:28
Vilken fotbollsfest det blev på idrottsparken Wiklöf Holding Arena senaste onsdag

Som liten började jag, precis som många andra åländska ungdomar, att spela fotboll. Ganska snabbt kom jag dock till insikt att fotboll inte riktigt var min grej. Jag var nämligen rädd för att nicka bollen och varje gång jag skulle försöka nicka så blundade jag. Om man är rädd för att nicka bollen blir det nog inte aktuellt att någon gång få spela Champions League. I stället blev det ishockey med Mariehamns IFK, där man inte behövde nicka. På samma sätt som i fotbollen drömde vi nog alla i rinken att någon gång bli proffs. Uppsala AIS grusade dock effektivt de drömmarna då vi en match förlorade med 2-37. Trots att det generellt brukar bli fler mål i ishockey än fotboll, är 39 mål rätt mycket i en match.

 

Bland klasskamrater och andra åländska ungdomar såg man dock att det fanns potential att gå långt. En av dem var Jani Lyyski. Jag minns den årliga matchen mellan elever och lärare i Kyrkby högstadieskola. Jani slog redan då långa krossbollar och plockade ner bollar lika enkelt som proffsen på TV. Jani blev proffs och är idag lagkapten för IFK Mariehamn. Men, om någon hade sagt till Jani, mig eller någon annan att IFK 20 år senare skulle spela Champions League fotboll hemma på idrottsparken hade vi nog grimaserat. Men, i onsdags gjorde man just det.

 

IFK Mariehamns fotbollssaga är helt otrolig. Det borde nästan inte vara möjligt. Jag var inte med på plats då man tog steget upp till ligan, men jag var med i Valkeakoski då man vann finska cupen och senaste år då man vann ligan. Det var stort. Men att spela i Champions League, den främsta lagturneringen i hela stora världen, är enormt. Tänk att ett litet samhälle som Åland, med knappt 30 000 invånare, har ett lag som tar emot stora Legia Warszawa - som senaste november spelat oavgjort, 3-3, mot Real Madrid. Det är stort. På plan i onsdags kämpade IFK:s spelare mot en på pappret överlägsen motståndare. Det borde vara omöjligt. Väl på plan bjöd man på kamp. Legia dominerade aldrig och IFK var inte långt ifrån att göra mål. Skulle bollen studsat lite annorlunda hade det lika gärna ha kunnat bli 3-3. Oavsett resultat i matchen var IFK och Åland redan vinnare.

 

Legia var en mardrömsmotståndare för IFK, inte bara sportsligt, utan också säkerhetsmässigt med dess ökända fotbollshuliganer. Av den anledningen laddade man upp med omfattande säkerhetsarrangemang inne på arenan och med polisförstärkning ute på stan för att i alla situationer kunna hålla kontroll på läget. Vi har en otroligt kunnig polis som tillsammans med specialister från rikets poliskår beslöt om förstärkningar för att se till att resurserna skulle vara tillräckliga, vilket är det enda som på riktigt har betydelse. Man vill aldrig hamna i en situation där man i efterhand konstaterar att resurserna inte räckte till. Allt sköttes helt enligt manualen och oerhört professionellt av polis, övriga myndigheter, klubben och samtliga inblandade.

 

IFK Mariehamn är med och sätter Åland på kartan och sprida den goda Ålandsbilden. Dagligen de senaste veckorna har riksdagsledamöter från alla riksdagsgrupper pratat med mig om matchen. I onsdags var det många riksdagsledamöter som höll tummarna då IFK spelade. För i Champions League var IFK inte bara hela Ålands lag, utan den här gången också hela Finlands lag.

 

Tack till alla krafter med Peter Mattsson och Robert Söderdahl i spetsen, till hela laget och tränarna med Jani Lyyski och Peter Lundberg som frontfigurer, till alla frivilliga krafter och alla mammor och pappor som skjutsar och ställer upp som juniortränare och som frivilliga, inte bara i Mariehamns juniorer utan också i övriga föreningar samt till alla sponsorer. Tack för festen IFK. Vi ser fram emot flera.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17