Skritligt spörsmål: Polisens verksamhetspunkter i östra Nyland

17.03.2017 kl. 13:59
Riksdagsledamot Mikaela Nylander inlämnade i dag ett skriftligt spörsmåk gällande polisservice i östra Nyland

 

Till riksdagens talman

 

Enligt uppgifter i offentligheten (tidningen Keski-Uusimaa och Svenska Yle) kommer polisstationerna i Lovisa, Träskända och Nurmijärvi att mista största delen av kundservicen och endast bli arbets- och pauslokaler för poliser.  Full polisservice skulle i östra Nyland i framtiden enbart finnas i Borgå, Hyvinge och Vanda. Enligt det uppgifter som finns i offentligheten skulle detta föreslås i en intern utredning som gjorts av en Vandabaserad arbetsgrupp inom polisen.

 

Svenska riksdagsgruppen har under flera riksdagsperioder godkänt olika reformer inom polisförvaltningen. Reformerna har haft som entydig målsättning att trygga resurserna för polisens fältarbete och serviceverksamheten i regionerna.

 

Ifall flera av polisen verksamhetspunkter i östra Nyland nu nedmonteras i enlighet med den interna rapporten, är utvecklingen helt motstridig med de tidigare reformernas syfte. Detta är ytterst oroväckande. Vad är det som sker inom polisförvaltningen jus nu? Håller man på att utan någon offentlig debatt centralisera verksamheten till färre verksamhetspunkter?

 

Servicen inom polisväsendet bör tryggas i hela Nyland. Samtidigt bör också den svenskspråkiga befolkningens rätt till service på sitt eget modersmål tryggas.

 

Med hänvisning till det som anförs ovan får jag i den ordning 27 § riksdagens arbetsordning föreskriver ställa följande spörsmål till den minister som saken gäller:

 

 

Hur ämnar regeringen säkerställa att hela Nyland, inklusive östra Nyland, har tillgång till polisservice? Hur ämnar ministern säkerställa att tillgången till svenskspråkig service tryggas i Nyland?

 

 

Helsingfors den 17 mars 2017

Mikaela Nylander /sv

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00