Kaos och förvirring

17.03.2017 kl. 10:56
Nu står det ganska klart att lagarna som berör valfriheten inom social- och hälsovårdsreformen inte kommer att hinna behandlas i riksdagen i samband med paketet om landskapsreformen

Understatssekreterare Tuomas Pöysti har meddelat att tidtabellerna för att införa valfrihetsmodellen måste göras om. Hittills har regeringen vägrat lyssna på landets ledande experter.

 

- Riksdagen har bit för bit tvingats ta ställning till denna mammutreform, utan att ha möjlighet att greppa helheten. Tidtabellen är ohållbar och omöjlig. Nu måste hela reformarbetet ta paus innan vi binder oss vid något som inte senare går att reparera, säger Rehn-Kivi.

 

Landskapen ska enligt lagförslaget inleda sin verksamhet redan om knappa fyra månader och de öppna frågorna blir allt fler. Landskapsreformen blev ett framtvingat politiskt kompromissbeslut mellan regeringspartierna och den ursprungliga tanken om jämställd service och bättre integration har helt glömts bort.

 

- Det här är en så stor kursändring i vårt samhälle, att vi måste kunna vara säkra på att reformen inte medför risker för medborgarnas hälsa eller möjlighet att få den vård de behöver. Landskapen är mycket olika både i fråga om storlek som i förutsättningarna att klara av de krav som sätts på dem. Det är oansvarigt att införa en och samma modell och ett hårt kritiserat system på en gång i hela landet.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00