Bra öka antalet ministrar, men varför först nu?

12.03.2017 kl. 14:04
Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin säger att det är bra att regeringen kommit till insikt om att antalet ministrar är för litet och att man nu är beredd att öka antalet.

Enligt Wallin är det aldrig fel att ändra åsikt då man märker att man gjort en felaktig bedömning.

 

- Frågan är ändå varför regeringen inte alls ville lyssna på oss som redan på våren 2015 i samband med regeringsbildningen varnade statsministern för att alltför få ministrar kan leda till en omänsklig arbetsbörda för vissa. Mängden arbete för en regering har ju inte minskat, snarare tvärtom. Istället valde regeringen att experimentera med ministrarnas ork, vilket nu i och med arbets- och justitieminister Jari Lindströms sjukledighet visade sig vara direkt ansvarslöst, säger Wallin.

 

En annan fråga är varför regeringen just nu kommit till insikt om att antalet ministrar bör ökas?  Bara för några veckor sedan under riksdagsdebatten om lagberedningens kvalitet sade statsminister Sipilä att man nog klarar sig med det nuvarande antalet. Men när sannfinländarnas ordförandeskifte klarnade och den avgående ordföranden vill fortsätta i regeringen blev det plötsligt bråttom att tänka om. Det var alltså interna partipolitiska hänsyn, inte omtanken om regeringens funktionalitet, som i sista hand fick regeringen att göra sin kovändning.

 

Wallin håller med förra långvariga statsministern (1995-2003) Paavo Lipponen, som sagt att ett land som Finland behöver flere snarare än färre ministrar för att kunna maximera kontaktytorna med EU-kommissionen och kollegerna i övriga europeiska länder. Man kunde hoppas att också detta hade varit ett av regeringen Sipiläs motiv att nu återgå till normaltillstånd då det gäller regeringens storlek.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55