Äventyra inte ungdomarnas framtid

03.03.2017 kl. 13:11
Det är skäl för regeringen att tänka om och göra upp en ordentlig plan för hur vår yrkesutbildning ska se ut i framtiden. Det underströk partiordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) då oppositionspartierna på fredagen presenterade sin interpellation med anledning av nedskärningar i yrkesutbildning.

– Regeringen skär nu med hård hand. Det är oansvarigt att göra så att man först tar bort pengarna och sedan ser vad som blir kvar. De förändringar som görs måste ske behärskat och planerat. Finland klarar sig inte om vi inte satsar på utbildningen. Vi får inte äventyra ungdomarnas framtid, betonar hon.

Samtliga fem oppositionspartier är med i interpellationen, vars första undertecknare är De gröna.

– En högklassig yrkesutbildning är viktig för Finlands framtid och för våra unga. Regeringens planer riskerar också minska undervisningstimmarna i yrkesskolorna på ett sätt som kan bli förödande för de lite svagare eleverna som behöver mera handledning. Nu verkar reformen gå ut på att en allt större del av ansvaret ska överföras på arbetsplatserna. Hur det ska ske i praktiken är fortfarande ett stort frågetecken, säger Henriksson.

– Oron är stor på yrkesutbildningsfältet. På svenskt håll finns flera sårbara utbildningslinjer. Vissa utbildningsområden ges bara på ett ställe i hela landet. De måste tryggas, säger hon.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00