Varför diskriminerade regeringen och sannfinländarna Astrid Thors?

04.02.2017 kl. 16:00
Svenska riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin kräver att regeringen och speciellt justitieminister Jari Lindström (sannf) förklarar i klartext varför Astrid Thors inte valdes till jämställdhetsombudsman.

 

Förbigåendet av Thors har väckt förundran. Promenorian i statsrådet som låg till grund för utnämningen är rena sagoberättelsen. Frågan nu är om Thors åsidosattes på grund av sin politiska hemvist, sitt modersmål eller sitt kön.

 

- Thors har varit europaparlamentariker i åtta år, riksdagsledamot i nio år och minister i fyra år varefter hon verkade som OSSE:s minoritetsombud i tre år. Därtill har Thors  en bred bakgund inom den offentliga förvaltningen. Det är obegripligt att denna karriär inte hade någon betydelse då regeringen utsåg jämställdhetsombudsman, säger Wallin, som fungerande som jämställdhetsminister åren 2007-11.

 

- Det är ingen hemlighet att Thors humana, medmänskliga profil som migrationsminister irriterade sannfinländarna. Hennes orädda agerande till förmån för minoritetsfolken som OSSE:s minoritetsombud irriterade i sin tur Ryssland. Är det så att sannfinländarna och Ryssland nu har identifierat och straffat en gemensam fiende, frågar Wallin.

 

Wallin kräver att justitieminister Jari Lindström förklarar diskrimineringen av Thors under nästa vecka.

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00