Mats Löfström talade i Europaparlamentet om avskaffandet av gränshinder för medborgare

01.02.2017 kl. 13:22
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström deltog i måndags och tisdags i European Parliamentary Week i Bryssel, ett årligt möte mellan Europaparlamentet och EU ländernas nationella parlament. Löfström representerade riksdagen i mötet med Europaparlamentets utskott för arbetsmarknadsfrågor och lyfte i sitt anförande upp behovet av att avskaffa gränshinder i den inre marknaden och mellan socialskyddssystem.

⁃                        Det är lätt att man fastnar i stora strategier och fina ord om EU:s inre marknad, men man måste minnas att sakerna också behöver fungera på individnivå för varje människa och att man ser till att systemen fungerar så bra som möjligt i praktiken, säger Mats Löfström.

 

⁃                        Jag blir rätt ofta kontaktad av medborgare som inte vet vart de ska vända sig då de ramlat mellan olika EU länders socialskyddssystem, eller har fått problem med pensionerna då de jobbat utomlands. Det är då lätt att man blir bollad mellan myndigheter och mellan olika länders myndigheter. Det är ett stort problem för dem som råkar ut för det, säger Löfström.

 

Löfström föreslog i sitt anförande att EU kommissionen skulle bilda en arbetsgrupp och utreda tekniska problem mellan olika medlemsländers socialskydds- och pensionssystem, i likhet med utredningar som gjorts mellan de nordiska länderna. Ansvariga EU-kommissionären Marianne Thyssen deltog också i mötet.

 

⁃                        Det är inte EU:s fel att det ibland är problematiskt mellan olika länders olika system. Det är i stället ett gott exempel på var EU behövs för att hjälpa de medborgare som bor i ett land, men jobbar i ett annat land tillfälligt eller en längre tid. Det har alltid varit vanligt på Åland då många jobbat i Sverige, men nuförtiden jobbar allt fler ännu längre bort, och då måste systemen fungera så att man också får sin intjänade pension med sig då man kanske vill flytta hem till Åland igen eller någon annanstans, säger Löfström.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55