Sannfinländarnas inverkan på lagstiftningen skapar inhumana situationer

04.01.2017 kl. 15:48



Regeringen Sipiläs skärpta asylpolitik håller på att få de oacceptabla konsekvenser som SFP varnat regeringen för. Senast igår skrev Österbottens Tidning om en irakier som blivit vräkt från sin bostad trots att han inte kan skickas tillbaka till hemlandet. Kommunerna och tredje sektorn blir tvungna att ta över det ansvar som staten nu flyr.

- Denna irakiska asylsökande är bara en bland det ständigt ökande antalet så kallade papperslösa som sätts i en totalt inhuman situation.

Folk nekas allt från boende till service och lämnas vind för våg mitt i kallaste vintern på grund av populism och nonchalans för människors grundläggande rättigheter, säger riksdagsledamot Eva Biaudet.

 

Regringen skärpte år 2015 utlänningslagen så att humanitärt skydd inte längre gäller som grund för uppehållstillstånd. Inga direktiv finns för vad som ska göras med de som fått avkall på sin asylansökan men inte kan skickas tillbaka till sina hemland. Ansvaret föses över på kommunerna som nu måste skapa system för till exempel boende och hälsovård för att människor inte skall frysa ihjäl eller försättas i händer på kriminella krafter.

 

- Lyckligtvis meddelar stadsdirektör Kristina Stenman att staden Jakobstad nog fixar läget i detta enskilda fall. För andra har staden Helsingfors öppnat nödboende och kyrkan med hundratals frivilliga har öppnat sina dörrar.

 

- Ändå har regeringen nu skapat en lagstiftning med stora problem, för att sedan fly sitt ansvar. Minister Risikko borde åtgärda problemen i lagstiftningen innan man från regeringshåll driver asylsökande till svartjobb eller människohandel. Var är regeringens ansvar?

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30