Valfrihet på patientens villkor är välkommet

22.12.2016 kl. 11:08
SFP och Svenska riksdagsgruppen har förespråkat valfrihet, men poängterar att valfriheten ska utgå från patientens behov, inte vårdservicebolagens

 

 

Regeringen presenterade sent på onsdagskvällen sina linjedragningar kring valfriheten i vårdreformen. Under den mycket oklara presstillställningen konstaterade minister Rehula bland annat upprepade gånger att det i framtiden kommer att svaras snabbare i telefon. En så här omfattande reform görs knappast för att förbättra telefonservicen.

Bland informationen som gavs fanns ändå några positiva överraskningar.

 

- SFP har länge talat om yrkeshögskolestuderandes rätt att höra till SHVS. Det är glädjande att detta äntligen blir verklighet. Regeringen har också lyssnat på oppositionen när det gäller tillgängligheten av akutvård. Framöver får man akutvård i de 18 landskapen, istället för de föreslagna 5 specialansvarsområden. Det är mycket bra, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

 

SFP och Svenska riksdagsgruppen har förespråkat valfrihet, men poängterar att valfriheten ska utgå från patientens behov, inte vårdservicebolagens.

 

- Servicesedlar och möjligheten att välja är positiva saker för patienterna, men på mindre orter är antalet instanser som erbjuder service, och därmed möjligheterna att välja, klart färre. Därtill kan systemet med två olika sedlar samt en personlig budgetering orsaka huvudbry, säger riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin.

 

- Det är ännu oklart varifrån regeringens planerade inbesparingar kommer, och vilka effekter denna reform kommer att ha. För att inte tala om hur man har tänkt att integrationen av socialvården, bashälsovården och specialsjukvården ska fungera, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson och Stefan Wallin

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35