Grundlagsutskottet anser att jourreformen inte uppfyller de språkliga rättigheterna

07.12.2016 kl. 17:14



En arbetsseger, säger Anna-Maja Henriksson

Grundlagsutskottet har enhälligt på onsdagen underkänt regeringens förslag gällande hur de språkliga rättigheterna kan tryggas i vårdreformen. Enligt utskottet behövs förändringar i lagförslaget för att de grundlagsenliga rättigheterna ska kunna tryggas.

- Med tanke på den oerhört svåra processen är jag glad att vi kunde nå en enhälligt utlåtande. Beslutet visar att 12+1-modellen, alltså att också Vasa centralsjukhus kan få fulljour, fortsättningsvis lever. ­­­Många sakkunniga har också påtalat att det vore en god lösning, säger Svenska folkpartiets ordförande, grundlagsutskottsmedlem Anna-Maja Henriksson.

- Utskottet tar inte ställning till på vilket sätt lagförslaget ska ändras, men anmärkningsvärt är att utskottet i sitt utlåtande konstaterar att fulljour både i Seinäjoki och i Vasa är den bästa lösningen då det gäller att trygga de grundläggande språkliga rättigheterna. Här borde regeringen ta lyra.

 

Ärendet förs nu vidare till social- och hälsovårdsutskottet, som får ansvaret för att tillsammans med regeringen arbeta fram ett förslag där de språkliga rättigheterna kan garanteras. Minimi är att på lagnivå slå fast att Seinäjoki centralsjukhus måste kunna betjäna patienterna också på svenska. Men också i ett sådant alternativ, måste de språkliga rättigheterna  faktiskt kunna garanteras i praktiken, det duger inte med formella löften, säger Henriksson.

- Det väsentliga är att vi nu har svart på vitt, att regeringens förslag inte duger som sådant, och att vi kunde nå enighet i utskottet. Jag ser det som arbetsseger i detta skede av processen och stegen känns ikväll litet lättare än i morse.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55