Bibliotek, vård och sälar

20.11.2016 kl. 00:18
De senaste veckorna har liksom hela det senaste året bestått av en hel del lobbande för Vasa centralsjukhus samt att bevaka österbottniska intressen i olika sammanhang.

I tisdags diskuterades bl.a. nya bibliotekslagen i plenum. I propositionen föreslås att riksomfattande och regionala utvecklingsuppdrag ersätter det nuvarande central- och landskapsbibliotekssystemet. Undervisnings- och kulturministeriet skall ansvara för den nationella bibliotekspolitiken för de allmänna biblioteken samt för utvecklingen av den. Kommunen ska ordna verksamheten vid de allmänna biblioteken. Antalet bibliotek med utvecklingsansvar kommer att vara färre till antalet än de nuvarande landskapsbiblioteken. Detaljerna bestäms på förordningsnivå.

 

Själv betonade jag i mina talturer i plenum vikten av att man även i fortsättningen ger regionerna utrymme och mandat att själv utveckla biblioteken som en del av regionens egna värdeskapande ekosystem och livsmiljö. Det har minsann varit sorgligt att märka hur regeringen, som mellan varven talar för avvecklande av normer och exportens betydelse, uttryckligen vill förbjuda till exempel Österbottens exportkust från att utveckla sin specialsjukvård med sina egna pengar, även om regionen finansierar en stor del av välfärdstjänsterna i resten av landet. Ett starkt två- och flerspråkigt fäste som Vasa bör ha ett bibliotek med omfattande utvecklingsansvar även framöver och vi skall även ha starka bibliotek i våra österbottniska kommuner. Jag förutsätter att man i den fortsatta planeringen även tar språkliga aspekter i beaktande.

 

I den nyaste JuristNytt-tidningen fanns en bra artikel om hur det i regleringens och förmynderiets förlovade land Finland är viktigt att grundligt bedöma besluts inverkan och konsekvenser, för att undvika flopplagar. Till exempel gällande jourreformen, där man föreslår en radikal centralisering av sjukhusnätverket, konstaterar man endast kort om ”konsekvenser för företag”: ”ingen större inverkan på företagsverksamheten”. Alla borde förstå att så här radikala förslag naturligtvis har märkbara konsekvenser för företag. Till och med Wärtsilä Finlands VD konstaterade att Vasa centralsjukhus har en viktig roll i deras ekosystem och att dess roll borde förstärkas med tanke på den tillväxt som förväntas inom de kommande åren. När exportaktörer som säljer världens bästa motorer talar om tillväxtförväntningar, bör ett litet lands beslutsfattare lyssna noga.

 

I veckan fick vi även svar på ett skriftligt spörsmål gällande den växande sälstammens hot mot fiskenäringen som vi med Peter Östman som initiativtagare lämnade in tillsammans med Mats Nylund och Anna-Maja Henriksson. Någon direkt ändring av jaktlagen och övergång till skottpenning utlovades inte i det här skedet, men det finns vissa hoppfulla skrivningar som visar att ministern är medveten om det stora problemet, så arbetet fortsätter, och detsamma gäller skarveländet.

 

Det har under de senaste dagarna även varit spännande att följa med vilka människor Donald Trump nu samlar kring sig vid uppbyggandet av sin administration och stab. Framförallt får vi hoppas att hans gäng inser vikten av internationell handel samt att man betraktar Finland som en del av ett starkt Norden - inte som en förort till St. Petersburg.

 

 

Joakim Strand

Gruppanföranden

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00