Gränsöverskridande kraft och energi

16.10.2016 kl. 07:57
Lördagens manifestation med över 10 000 människor på Vasa torg var historisk, och jag vill framföra ett varmt tack till alla
österbottningar som deltog. Det var glädjande att se många från Sydösterbotten!

När stora eller komplicerade frågor avgörs, är det ofta summan av otaliga enskilda gärningar som fäller 
det slutliga avgörandet, och därför var manifestationen i lördags oerhört viktig.

Försvarandet och utvecklandet av centralsjukhuset är naturligtvis en hjärtefråga för alla i landskapet. Det handlar i grunden om trygghet för våra nära och kära samt närhet till den som är i nöd: i praktiken även om liv och död. Det fina med manifestationen var den totala avsaknaden av såväl kommun-, språk- som partigränser.

Det är tyvärr ofta först när läget blir tillräckligt kritiskt som människan blir medveten om vilka gränser som spelar roll – och framförallt vilka gränser som är oviktiga. I lördags hade alla samma mål: försvarandet och utvecklandet av VCS. Finsk- och svenskspråkiga såg varandra som en 
ovärderlig resurs. De lokala partierna stod enade och människor från alla österbottninska kommuner fanns representerade. Jag tror det var många som överrraskades över den styrka och kritiska massa som faktiskt finns när man står enade.

I Österbotten finns en näringsstruktur som hela Finland bör vara stolt över. Mångsidig industri – med allt från båtar, papper, massa, energiteknologi till metall, jord- och skogsbruk, pälsnäring, grönsaksodling samt goda logistik-, utbildnings-, förvaltnings-, handel- och servicefunktioner. Den mångsidiga social-, hälso- och specialsjukvårdens uppbyggnad har varit en medveten investering – alltså inte en kostnad – utan en medveten investering för att möjliggöra en globalt konkurrenskraftig miljö där alla människor i olika åldrar och alla bolag från stora till små skall kunna trivas och må bra.

När man i Helsingfors talar om vikten av att knappa in på 
Sveriges och Tysklands konkurrenskraft glömmer man ofta bort att landskapet Österbotten redan är starkare än de flesta områden i berörda länder. Det ligger alltså definitivt inte i Finlands intresse att på något sätt försvaga verksamhetsförutsättningarna här. Det är med all 
rätt vi bland annat kräver att framöver upprätthålla ett mångsidigt fulljourssjukhus. 

I Österbotten finns alla förutsättningar att ytterligare utvecklas och skapa ännu mer välmående för hela landet. Med det mångsidiga kunnande som här i regionen byggts upp har vi alla möjligheter att bygga en framtid där ungdomar från olika delar av världen söker sig just hit. En internationell och utmanande men samtidigt trygg livsmiljö i livets 
alla skeden.

Den gemenskap och styrka vi kände på torget i lördags bör framöver inte enbart användas för att försvara  – utan även för att aktivt utveckla. Om vi har som målsättning att under överskådlig framtid utveckla till exempel ett universitetssjukhus så måste beslutsfattarna arbeta strategiskt och fokuserat tillsammans varje dag. Låt oss ta vara  på den positiva gränsöverskridande energin och se till att Österbotten visar vägen inte enbart  för Finland – utan hela Norden i takt med ännu djupare integration med Västerbotten. Vi har en gyllene chans.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15