Extremrörelser och våld, aktualitetsdebatt 5.10 2016

05.10.2016 kl. 15:00
Gruppanförande, Eva Biaudet, Svenska riksdagsgruppen

Värderade talman,

Vi måste våga ställa frågan vad som har gått fel i Finland när en nazistisk organisation och en av organisationens frontfigurer – som är känd hos polisen från tidigare – tillåts sprida sitt diskriminerande och demokratifientliga budskap på nätet, uppmanar till militant träning med vapen och våldför sig – denna gång på en förbipasserande person, Jimi Karttunen, så att han dör. Till hans anhöriga vill vi här framföra vårt deltagande i sorgen.

 

Värderade talman,

För att travestera på kampanjsloganen om att allt handlar om ekonomin – It's about xenophobia, stupid!

Ett skifte i den politiska kartan verkar ha skett i Europa och USA. Rasism och rädsla för invandring har givit oss Trump, Brexit och en helt ny nationalistiskt färgad politik – för att citera Zack Beauchamps i tidskriften VOX. Hos oss har detta skifte gett en regering med Sannfinländarna. Det är uppenbart att det i den sannfinländska partiapparaten och riksdagsgruppen finns personer som har kontakt och öppet sympatiserar med högerextremismen, rent av med denna nazistiska extremrörelse som nu är i fokus. Det är något som Svenska riksdagsgruppen starkt tar avstånd från.

 

Symptomatiskt för regeringspolitiken i Finland är att man inte vill vidkännas hur starkt det rent främlingsfientliga Nuiva Manifesti från år 2010 påverkat lagstiftningen och förändrat retoriken i vårt land. Exempelvis så att 25 000 utlänningar i Finland plötsligt får statsministern att säga att Finland är ”sietokyvyn rajalla”.

 

I den politiska debatten förminskas det nazistiska våldsdådet genom att man påpekar att utlänningar också har gjort sig skyldiga till våldsdåd. Också på frågetimmen i riksdagen förra veckan var det många som kopplade SVL med förekomsten av islamistiska extremister i Finland. Varför det?

Svenska riksdagsgruppen tar starkt avstånd från alla våldsdåd. Med historien som spegel, vägrar vi nu sluta ögonen eller förminska det hot mot vår demokrati och mot alla minoriteter, som denna nynazistiska rörelse eller de organisationer eller enskilda politiker som flirtar med rasismen utgör. 

 

Värderade talman,

 

Trots att vi inte hör till samma parti har jag beundrat Tysklands kristdemokratiska ledare Angela Merkel som haft styrka att hålla en hög etisk profil när det gäller att tackla de kraftiga folkvandringar som kriget i Syrien och konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika medfört.

Samma sak kan inte sägas om ledarna i flera andra av Europas länder. Här hoppas jag att vår regering, som har samma politiska grund som Merkel, klart skulle välja sida.

 

Det finns åtminstone ett annat land där man lyckats ändra utvecklingen och motarbeta högerextrem populism. I Kanada är drygt 20 procent av invånarna utlandsfödda. När andra länder gjort sitt yttersta att stoppa syriska flyktingar så har Kanada välkomnat dem. Kanadensarna är i utfrågningar öppna inför och optimistiska vad gäller immigration. Kanada modell för invandring är som en vaccinering mot rasism.

 

Värderade talman,

Lagstiftning är ett sätt att motarbeta extremhöger rasism  och våldsamma extremister.

– Vi vill införa förbud att offentligt använda kännetecken för rasistiska och våldsamma kriminella grupperingar.

– Verbala hot mot tjänstemän och personer i offentliga uppdrag bör entydigt definieras i strafflagen.

– Tvångsmedelslagen ska ge möjlighet till polisutredning av hatinlägg på sociala medier.

– Polisstyrelsen bör kartlägga behovet av speciell utbildning för poliser, och systematiskt rensa hat prat och rasism inom polisen. Antirasism bör entydigt komma fram i polisens etiska ed.

– Svenska riksdagsgruppen föreslår att polisen de närmaste åren, ställer upp ett klart procentmål för sin rekrytering, så att flera poliser med mångkulturell bakgrund kan rekryteras, även kvinnliga.

 

Vi lever i en tid då världen förändras snabbt. Om vi inte är vaksamma för det hot mot demokratin och vår trygghet som rasistiska extremhögern och våldsamma extremister utgör, är våra grundläggande värderingar som nordiskt inkluderande och jämlikt samhälle hotade.

Svenska riksdagsgruppen motarbetar all normalisering av hatprat och diskriminering och kommer inte att upphöra att tala om extremhögerns eller rasismens hot mot vår demokrati så länge vi lever.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17