Akutvården får inte centraliseras

02.10.2016 kl. 11:51



SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson godkänner inte regeringens planer att centralisera räddningsväsendet och den så kallade prehospitala akutvården.

- Regeringens centraliseringsiver verkar tyvärr inte avta. Tvärtom är det nu den mest brådskande vården som står i tur, d.v.s. ambulanserna och räddningsväsendet. Människors välmående får inte vara föremål för maktpolitik, säger Henriksson.

 

Regeringen bereder för tillfället ett förslag om att omorganisera räddningsväsendet. Regeringen vill centralisera ansvaret för räddningsväsendet till endast fem landskap. För tillfället finns det 22 räddningsverk i Finland.

 

- Centraliseringen av  akutvården och räddningsväsendet till fem landskap istället för 18 landskap verkar endast vara en sparåtgärd. Vad är logiken i denna reform? I de övriga nordiska länderna, till exempel Norge och Sverige finns det hundratals räddningsverk. I Finland skulle vi enbart ha fem i framtiden, ifall regeringen får sin vilja i genom. 

Det är ytterst tvivelaktigt hur fem landskap skulle klara av att trygga räddningsverksamheten och akutvården jämlikt i hela landet. Ett stort frågetecken är också hur de språkliga rättigheterna kommer att tryggas i denna reform.

 

Anna-Maja Henriksson talade vid SFP:s partifullmäktigemöte i Borgå 1-2 oktober.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15