Starkt Vasa fyller 410 år

01.10.2016 kl. 07:50
Vasa stad grundades år 1606 av Gustav Vasas yngste son Karl IX och blir nu i helgen 410 år gammal.

Den utåtriktade handel- och sjöfartsstaden är även känd som tillfällig huvudstad i och med att det självständiga Finlands första senat under vårvintern 1918 sammankom i Vasa stadshus festsal. Idag bär staden och hela landskapet via sitt exportinriktade näringsliv ett stort ansvar för hela vårt lands ekonomiska välfärd. I ljuset av olika megatrender, klimatavtalet i Paris, tillväxtmarknader som Kinas fokusområden med mera ser även framtiden mycket ljus ut med tanke på det kunnande som här byggts upp.  

I veckan leverarades den första världsrekordmotorn Wärtsilä 31 från fabriken i Vasa och Wärtsilä har även valts ut som en indexkomponent i Dow Jones Sustainability Indices (DJSI). Danfoss Drives i Vasa fick från Norge en stororder på frekvensomriktare till hela 15 fartyg. Nyligen fick vi även veta att VEO ska elektrifiera flera fartyg för det tyska varvsbolaget Meyer Werft. Dessa är några färska exempel på våra över hundraåriga traditioner av motortillverking i regionen. Tillsammans med Nokia satsar ABB och Wärtsilä mest resurser i hela landet på forskning och utveckling.

Temat för årets mottagning i Vasa är företagande - och jag vill betona vikten av precis alla olika typer av bolag: små, medelstora och stora. Det offentliga har en oerhört viktig uppgift i arbetet att stärka företagens verksamhetsförutsättningar och optimera den totala livsmiljön. Det var oerhört värdefullt att Wärtsilä Finlands vd Stefan Damlin offentligt beskrev vikten av ett starkt Centralsjukhus som en del av industrins ekosystem. Att utlåtandet tar skruv märker man efter att personligen överräckt pappret åt ministrar och andra nyckelpersoner i regeringspartierna de senaste dagarna. En regering intresserad av välfärdstjänsternas finansiering har med alla argument på hand inget annat alternativ än att se till att VSC får status som fulljoursjukhus. Och målsättningen bör vara att vi på sikt endera är ett självständigt - eller en stark och månsidig filial av ett - universitetssjukhus.

Med tanke på nationell synlighet kan noteras att t.ex. Helsingin Sanomat nog citerat undertecknad när man hållit mera övergripande gruppanföranden eller ställt ministrar en enskild fråga, men när jag sänt in texter som specifikt beskriver Vasa centralsjukhus betydelse för Finland har man hittills vägrat att publicera. 

En nationellt mycket viktig fråga som tyvärr gått för långt är de aviserade nedskärningarna inom polisväsendet. Här bör en ändring definitivt fås till stånd innan vår grundtrygghet naggas för mycket i kanterna. Däremot är en positiv sak som kan nämnas att allt fler åtgärder vidtas för att hjälpa människor i oskäligt ekonomiskt trångmål. Ofta glömmer beslutsfattare bort att den negativa spiralen kan börja från en obetald telefonräkning. Det är därför oacceptabelt att betalningsstörningar syns i register flera år även om skulderna betalts. Sist men inte minst vill jag med anledning av stadens födelsedag tacka alla Er österbottningar som varje dag gör vår fina stad till det den är!

Joakim Strand

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30