Utmaningarnas höst

10.09.2016 kl. 10:53
Riksdagsarbetet körde igång med full fart denna vecka. Mycket är på gång, men det står klart att det är två stora frågor som kommer att dominera arbetet i riksdagen under den kommande hösten.

 

Det är sysselsättningen och vård- och landskapsreformen. Och det är minsann stora frågor att bita i. Regeringen har som mål att skapa 110 000 nya arbetsplatser. En ambitiös målsättning som kommer att kräva verkliga reformer. Vi får inte upp sysselsättningen med enbart finjusteringar eller tillsättande av nya arbetsgrupper.


 

Från SFP:s och svenska riksdagsgruppens sida har vi föreslagit 10 konkreta åtgärder som skulle skapa flerarbetsplatser, medföra en större jämställdhet på arbetsmarknaden och ta bort onödiga hinder för att ta emot arbete. Bland annat vill vi förnya hemvårdsstödet och systemet för familjeledigheterna. Det är oroväckande att Finland har färre kvinnor i arbetslivet än de övriga nordiska länderna. För att minska på löne- och pensionsskillnaderna mellan kvinnor och män behöver vi en reform av familjeledigheterna. Familjerna ska naturligtvis själva få välja, men strukturerna måste vara sådana att de inte bildar kvinnofällor.


 

Regeringen har också missat en annan stor och synnerligen viktig del av arbetslivet, nämligen välmående i arbetet. Varje år sätter vi ca 25 miljarder euro på  sjukpensioner, sjukfrånvaro och arbetsolycksfall. Självfallet handlar det också delvis om kroniska sjukdomar och olycksfall. Men uppenbart är att en större satsning på arbetshälsa och rehabilitering skulle spara pengar åt samhället och öka produktiviteten samtidigt som det också skulle förbättra individernas livskvalitet. Det är väldigt viktigt att vi på allvar börjar satsa på arbetshälsan, inte minst med tanke på att regeringen vill förlänga arbetskarriärerna. Om vi ska orka jobba längre, måste vi också förstå att satsa på välmående.


 

Den andra frågan som kommer att dominera arbetet är vård- och landskapsreformen, en riktig långkörare. Förra veckan släpptes ett enormt lagpaket gällande vårdreformen på utlåtanderunda. I lagpaketet hade jag förväntat mig få se en ordentlig språkkonsekvensbedömning, men fick besviket konstatera att någon sådan inte gjorts. Reformen är otroligt omfattande och berör så gott som alla finländare, och vi har all rätt att kräva en ärlig, öppen analys av konsekvenserna. Förslaget att Vasa centralsjukhus inte skulle vara ett s.k. fulljoursjukhus är tyvärr ytterligare ett bevis på hur vår nuvarande regering nonchalerar den svenskspråkiga befolkningens rätt till vård på eget modersmål. Reformen handlar nu om centerdriven maktpolitik där de svenskspråkiga medborgarnas rättigheter kommer i kläm. Jag och SFP kommer att fotstätta kräva en ordentlig språkkonsekvensutredning. Något annat kan inte accepteras. Därtill är det så att det utöver tvåspråkigheten finns många andra sakargument som talar för VCS, men som regeringen väljer att blunda för. På det lokala planet är det viktigt att slå vakt om Jakobstads sjukhus framtid och tillgång till allmänjour dygnet runt. Viktigt är också Kronobys möjlighet att även framöver kunna vända  sig mot Karleby då det gäller vården. Något som regeringen tack och lov tycks inse.

 

SFP kommer att fortsätta vara det alerta, konstruktiva oppositionspartiet som inte räds för att ryta till då det behövs. Rättvisa i beslutsfattandet, förmåga att se till alla medborgares bästa  och ett äkta engagemang för att föra Finland framåt är vad vill erbjuda.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00