Regeringen gömmer sig för Europa

25.08.2016 kl. 12:22
Trots ljusglimtar som hushållsavdraget, arvs- och gåvoskatten, förnyade momsregler för företag och vattkoppsvaccin är finansministeriets budgetförslag visionslöst och skapar oro för landets framtid. Det konstaterar Svenska riksdagsgruppen, som på sitt sommarmöte i Borgå på torsdagen diskuterade budgetförslaget.

 

 

- Det mest oroande är nog regeringens totala avsaknad av framtidstro.

Speciellt saknar regeringen klara förslag som förbättrar sysselsättningen. En förbättrad sysselsättning är en förutsättning för att vi ska kunna finansiera välfärden, säger gruppordförande Stefan Wallin.

 

Svenska riksdagsgruppen har på sitt sommarmöte i Borgå lanserat ett tiopunktsprogram för att förbättra sysselsättningen.

 

http://www.sfp.fi/sv/node/7892

 

- I ett läge där världen skakas av en humanitär flyktingkris, Brexit och ett upprivande amerikanskt presidentval känner människorna en viss vanmakt över samhällsutvecklingen, också över vad som sker i deras vardag. Hur ska det gå för vården, för utbildningen och för rättsstaten?

Kommer det att finnas tillgång till vård och omsorg dygnet runt på modersmålet i våra regioner. Vad sker med sjukhusen i Vasa, Borgå, Raseborg och Jakobstad samt den svenska vården i Huvudstadsregionen och Åbo, frågar partiordförande Anna-Maja Henriksson.

 

- I detta läge är det ansvarslöst att regeringen fortsätter med nedskärningarna inom utbildningen. Här borde regeringen visa ledarskap och komma med positiva lösningar som skapar framtidstro, säger Henriksson.

 

Svenska riksdagsgruppen anser också att regeringen borde vara den aktiva och visionära brobyggare som Finland en gång haft rykte om sig att vara.

I stället verkar det som om regeringen gömmer sig för omvärlden och saknar intresse för EU:s och Europas framtid. Hur ska man annars förklara att ministrarna under sommaren uteblivit från väsentliga ministerrådsmöten?

 

- För ett liten ekonomi som Finland är europeiskt och internationellt samarbete en bra sak. Nu förutsätter vi att regeringen samlar leden och under den förestående budgetbehandlingen stakar ut en politik som skingrar oron och stärker framtidstron, säger Wallin.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15