Avgiftsfri småbarnspedagogik räcker inte

17.08.2016 kl. 12:24
Riksdagsledamot Mikaela Nylander vill att även att hemvårdsstödet och familjeledigheterna reformeras:

 

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Mikaela Nylander är nöjd med lärarfacket OAJ:s förslag att reformera småbarnspedagogiken. Enligt Nylander är delvis avgiftsfri småbarnspedagogik ändå inte en tillräcklig åtgärd. Hon föreslog redan i juni tillsammans med riksdagskollegan Eva Biaudet en familjepolitisk helhetsreform som även förnyar hemvårdsstödet och föräldraledigheterna.

– Finländska barn deltar sämre i småbarnspedagogik än i övriga Europa. Vi ligger på Greklands nivå. Vi bör allvarligt överväga att gå in för Sveriges modell där varje barn vid fyllda tre år har rätt till fyra timmar avgiftsfri småbarnspedagogik dagligen, säger Nylander.

 

– Vid sidan av småbarnspedagogiken bör vi fördomslöst reformera föräldraledigheterna och hemvårdsstödet. Dagens system skapar flitfällor och fördröjer unga kvinnors karriärsutveckling. Mammor återvänder senare till arbetslivet, vilket samtidigt sänker kvinnors lönenivå. Därför är det nödvändigt att förnya familjeledigheterna exempelvis enligt 6 + 6 + 6–modellen, som fördelar familjeledigheterna jämnare mellan båda föräldrarna. Att ändra på systemet med hemvårdsstöd bör inte heller vara tabubelagt, säger Nylander.

 

Hon påminner om att kvinnors deltagande i arbetslivet är en väsentlig åtgärd för att höja sysselsättningsgraden i vårt samhälle.

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00