Energirevolutionen kräver utökning av mikroproduktion av energi och effektiva incentiv av regeringen

30.06.2016 kl. 14:52
Riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål till regeringen om möjligheterna för husbolag att kostnadseffektivt producera solenergi. Den nuvarande lagstiftningen möjliggör inte användning av s.k. virtuell mätning av elektricitet i husbolag. 

Vi borde snabbt utöka vår produktion av förnybar energi. Vi har en lika stor produktionspotential av solenergi som norra Tyskland. Därför borde regeringen skapa incentiv för att så många medborgare som möjligt skall ha möjlighet att ersätta en del av sin köpta el med lokalt producerad av solenergi. Idag är det en reell möjlighet endast för dem som bor i egnahemshus. Genom att möjliggöra virtuell mätning - vilket lätt förenklat betyder att den lokalt producerade solenergin dras av från elräkningen - kunde också kollektiv produktion av solenergi bli ett kostnadseffektivt alternativ, säger Adlercreutz.

För tillfället uppbärs elektricitetsöverföringsavgift och elektricitetsskatt av all elektricitet som matas ut i distributionsnätverket. Detta leder till att det inte är ekonomiskt lönsamt för husbolag att installera gemensamma solpaneler på taket.

Enligt regeringsprogrammet siktar regeringen på att utöka användningen av förnybar energi så att andelen överstiger 50 procent på 2020-talet. Det här målet nås inte om vi inte ser över vår lagstiftning. Finland är föregångare i ibruktagande av smarta energimätare och de tekniska lösningarna som virtuell mätning kräver finns redan tillgängliga. Genom att effektivt incentivera mikroproduktion av förnybar energi kan Finland bli en föregångare i energirevolutionen, säger Adlercreutz
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum 5.12.2012

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela nylanders gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum inför Finlands 95. självständighetsdag.
07.12.2012 kl. 09:55

Interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylanders gruppanförande 3/10 2012 i debatten om interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice.
03.10.2012 kl. 15:00

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25

Budget 2011

Under hösten har vi nåtts av både goda och dåliga nyheter om ekonomin. De goda nyheterna gäller den ekonomiska utvecklingen i vårt land där sysselsättningsläget förbättrats och näringslivet och företagsvärlden återhämtat sig och förstärkts under det gångna året.
13.12.2010 kl. 14:00

Gruppanförande 8.12.2010

Gruppanförande om naturresursredogörelsen
09.12.2010 kl. 10:33

Gruppanförande 1.12.2010

Gruppanförande i debatten om statsministerns meddelande om lånegarantier för Irland
08.12.2010 kl. 14:02